Pyszne smarowidło, szybkie w przygotowaniu. Sprawdź prosty przepis
Masz w lodówce paprykę i orzechy? Użyj ich w najlepszy możliwy sposób i zrób pastę, która smakiem przypomina słynną muhammarę. To nie tylko pyszne smarowidło do chleba, ale także doskonały dip do warzyw i dodatek do wrapów. Poznaj prosty przepis i przekonaj się, jak łatwo przygotować małe co nieco.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Esin Deniz/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich
Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: ok. 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 3 duże czerwone papryki,
- 100 g orzechów włoskich,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
- sól i pieprz do smaku.
Jak przygotować pastę z czerwonej papryki i orzechów włoskich?
Sposób przygotowania:
- Najpierw rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Umyj papryki, osusz i włóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 20-25 minut, aż skórka zacznie się lekko przypalać.
- Wyjmij papryki z piekarnika, przełóż do miski i przykryj folią spożywczą na 10 minut. Dzięki temu łatwiej zdejmiesz skórkę.
- Obierz papryki ze skórki, usuń gniazda nasienne i przełóż miąższ do blendera.
- Orzechy włoskie upraż na suchej patelni i dodaj do blendera.
- Następnie wrzuć czosnek, oliwę, sok z cytryny i kmin rzymski. Zblenduj na gładką pastę.
- Pastę z czerwonej papryki i orzechów włoskich dopraw solą i pieprzem według uznania.
- Gotowe smarowidło w stylu muhammary przełóż do słoiczka i wstaw do lodówki. Przechowuj ją szczelnych pojemnikach w lodówce do 4 dni.
Sposób podania pasty z pieczonej papryki i orzechów
Najprostszym sposobem jest posmarowanie świeżego pieczywa i posypanie z wierzchu posiekaną natką pietruszki. Znakomicie sprawdza się chrupiąca bagietka albo pumpernikiel. Ta prosta pasta z papryki i orzechów może być smarowidłem do wrapów i tortilli. Co więcej, ta pasta jak muhammara będzie wybornym dipem do surowych warzyw. Pamiętaj, że pasta najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy składniki się przegryzą. Smacznego!