Pyszne smarowidło, szybkie w przygotowaniu. Sprawdź prosty przepis

Masz w lodówce paprykę i orzechy? Użyj ich w najlepszy możliwy sposób i zrób pastę, która smakiem przypomina słynną muhammarę. To nie tylko pyszne smarowidło do chleba, ale także doskonały dip do warzyw i dodatek do wrapów. Poznaj prosty przepis i przekonaj się, jak łatwo przygotować małe co nieco.
Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskichNa kanapki, do makaronu lub jako dip do warzyw podaj pastę z pieczonej papryki i orzechów włoskich.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Esin Deniz/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk

Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich

Liczba porcji: dla 4-6 osób.

Czas przygotowania: ok. 30 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 3 duże czerwone papryki,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak przygotować pastę z czerwonej papryki i orzechów włoskich?

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Umyj papryki, osusz i włóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 20-25 minut, aż skórka zacznie się lekko przypalać.
  3. Wyjmij papryki z piekarnika, przełóż do miski i przykryj folią spożywczą na 10 minut. Dzięki temu łatwiej zdejmiesz skórkę.
  4. Obierz papryki ze skórki, usuń gniazda nasienne i przełóż miąższ do blendera.
  5. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni i dodaj do blendera.
  6. Następnie wrzuć czosnek, oliwę, sok z cytryny i kmin rzymski. Zblenduj na gładką pastę.
  7. Pastę z czerwonej papryki i orzechów włoskich dopraw solą i pieprzem według uznania.
  8. Gotowe smarowidło w stylu muhammary przełóż do słoiczka i wstaw do lodówki. Przechowuj ją szczelnych pojemnikach w lodówce do 4 dni.

Sposób podania pasty z pieczonej papryki i orzechów

Najprostszym sposobem jest posmarowanie świeżego pieczywa i posypanie z wierzchu posiekaną natką pietruszki. Znakomicie sprawdza się chrupiąca bagietka albo pumpernikiel. Ta prosta pasta z papryki i orzechów może być smarowidłem do wrapów i tortilli. Co więcej, ta pasta jak muhammara będzie wybornym dipem do surowych warzyw. Pamiętaj, że pasta najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy składniki się przegryzą. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Katowice: Technologiczna rewolucja regionu. Hub jest już w budowie
Katowice: Technologiczna rewolucja regionu. Hub jest już w budowie
53-latek volkswagenem wpadł do rowu na ul. Armii Krajowej w Radziejowie. Zdjęcia
53-latek volkswagenem wpadł do rowu na ul. Armii Krajowej w Radziejowie. Zdjęcia
Leno: Motocyklista podczas wyprzedzania zderzył się z ciągnikiem
Leno: Motocyklista podczas wyprzedzania zderzył się z ciągnikiem
Gdańsk: Ukradł rower i pojechał nim ukraść piwo. Złapali go
Gdańsk: Ukradł rower i pojechał nim ukraść piwo. Złapali go
Warszawa: Zderzenie motocyklisty z autem na Rondzie ONZ
Warszawa: Zderzenie motocyklisty z autem na Rondzie ONZ
Warszawa: Zderzenie dwóch aut przewozu osób tej samej korporacji
Warszawa: Zderzenie dwóch aut przewozu osób tej samej korporacji
Stroiki na 1 listopada. Takie kwiaty są najpopularniejsze
Stroiki na 1 listopada. Takie kwiaty są najpopularniejsze
Kielce: Inauguracja sezonu artystycznego w Filharmonii Świętokrzyskiej
Kielce: Inauguracja sezonu artystycznego w Filharmonii Świętokrzyskiej
Poznań: Judocy z Łazarza zyskają nowoczesny obiekt
Poznań: Judocy z Łazarza zyskają nowoczesny obiekt
Bełchatów: Członkowie klubu "Nie ma mocnych" świętowali Dzień Seniora
Bełchatów: Członkowie klubu "Nie ma mocnych" świętowali Dzień Seniora
Lachtorzew: Pijany wsiadł za kierownicę. Świadek odebrał mu kluczyki
Lachtorzew: Pijany wsiadł za kierownicę. Świadek odebrał mu kluczyki
Grodzisk Wielkopolski: Połowinki Liceum Ogólnokształcącego
Grodzisk Wielkopolski: Połowinki Liceum Ogólnokształcącego