Receptura na domowe bubble coffee, które smakuje jak z modnej kawiarni
Tapioka to naturalna skrobia pozyskiwana z manioku, rośliny powszechnie wykorzystywanej w kuchni Ameryki Południowej, Azji i Afryki. Choć w Polsce nadal nie należy do codziennych produktów spożywczych, zyskuje popularność wśród osób unikających glutenu oraz poszukujących lekkostrawnych i łatwo przyswajalnych składników. Gotowana tapioka zmienia się w miękkie, lekko sprężyste kuleczki, które świetnie komponują się z napojami mlecznymi i kawowymi.
W wielu krajach kulki tapioki są codziennością i najczęściej barwi się je na czarno, co nadaje napojowi charakterystyczny, nowoczesny wygląd. Do swojej wersji użyłam czarnego barwnika spożywczego, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po inne kolory lub całkowicie zrezygnować z barwienia. Bez barwnika kuleczki będą przezroczyste i oczywiście nadal smaczne, choć mniej efektowne wizualnie.
To napój, który świetnie sprawdzi się w formie deserowowego akcentu, urozmaicenia popołudnia lub kreatywnej propozycji dla gości. Jeśli szukasz czegoś oryginalnego, a zarazem prostego do przygotowania to mleczna kawa z kulkami tapioki zdecydowanie zasługuje na uwagę.Jak zrobić bubble coffee? Poznaj prosty przepis na słodką kawę fit!
Składniki na mleczną kawę z kulkami z tapioki:
- Kawa – 1 filiżanka (50-70 g)
- Skrobia z tapioki – 3 łyżeczki (15 g)
- Mleko 0,5% – 2/3 szklanki (150 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol – 3 łyżki (30 g)
- Czarny barwnik spożywczy – opcjonalnie
- Kostki lodu – opcjonalnie
- Woda
Przygotowanie mlecznej kawy z kulkami z tapioki:
Krok 1: Przygotuj 1 filiżankę mocnej kawy. W rondelku umieść słodzik i odrobinę wody (około 3-4 łyżki). Zagotuj, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia od razu, gdy słodzik się rozpuści. Odstaw do przestudzenia.
Krok 2: W małej miseczce umieść kilka kropli czarnego barwnika spożywczego i 1 łyżeczkę ciepłej wody. Wymieszaj.
Krok 3: W innej miseczce umieść skrobię z tapioki. Wlej barwnik rozmieszany z wodą. Mieszaj i ucieraj łyżką, aż do połączenia. W razie potrzeby dolej jeszcze trochę ciepłej wody (jest to zależne od rodzaju skrobi – czasami potrzeba nawet kilka razy więcej wody niż wskazana ilość, ważne aby otrzymać klejącą masę o konsystencji przypominającej plastelinę). Następnie wyrób dłońmi gładkie ciasto.
Krok 4: Ciasto podziel na kilka części i z każdej uformuj cienki wałek. Każdy wałek potnij na małe kawałki (około 0,5-1 cm). Postaraj się, aby wszystkie były równej wielkości i żeby bez problemu przechodziły przez grubą słomkę którą będziesz pić kawę. Każdy kawałek uformuj w kulkę.
Krok 5: W rondelku zagotuj około 2 szklanki wody. Kulki z tapioki wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez około 10-15 min lub dłużej w zależności od preferowanej konsystencji. Kulki podczas gotowania powinny zwiększyć swoją objętość i ściemnieć. Następnie zdejmij garnek z ognia i odstaw na kilka minut. Kulki powinny się wtedy trochę zmniejszyć.
Krok 6: Kawę (bez fusów) wlej do wysokiej szklanki, dodaj mleko i słodki syrop. Wymieszaj i dodaj odcedzone kulki z tapioki oraz opcjonalnie pokruszone kostki lodu.