Risotto na słodko? Zdziwisz się ile dostarcza wartości odżywczych i jak świetnie smakuje
Ryż to doskonałe źródło węglowodanów, które dostarczają energię na dłużej. Zawiera błonnik oraz szereg cennych mikroelementów, takich jak fosfor, cynk, żelazo, mangan, miedź i selen. Obecne w nim witaminy z grupy B wspomagają układ nerwowy i metabolizm. Z kolei gorzka czekolada wzbogaca danie nie tylko intensywnym smakiem, ale i magnezem, potasem, żelazem, witaminami A, E, z grupy B oraz polifenolami, które wspierają odporność i poprawiają nastrój.
Jogurt skyr to kolejna zdrowa baza. Jest pełen białka, wapnia i probiotycznych kultur bakterii, które wzmacniają florę jelitową i wspierają układ odpornościowy. Dodaje lekkość i świeżość, a przy tym doskonale równoważy słodycz tego dania. Risotto z czekoladą udowadnia, że zdrowy styl życia może być naprawdę pyszny.
Jeśli jednak wolisz wersję bez nabiału, sprawdź przepis na czekoladowe risotto.Jak zrobić risotto czekoladowe z jogurtem? Poznaj prosty przepis na risotto na słodko!
Składniki na czekoladowe risotto z jogurtem:
- Ryż basmati – 5 łyżek lub 1/2 woreczka (50 g)
- Mleko 2% – niecałe 1/2 szklanki (100 g)
- Jogurt naturalny skyr – 1/2 małego opakowania (70 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol – 2 łyżki (20 g)
- Czekolada gorzka 85% – 2 kostki (10 g)
- Kakao ciemne – 1 łyżka (10 g)
- Sól
- Woda
Przygotowanie czekoladowego risotto z jogurtem:
Krok 1: Ryż dokładnie wypłucz na sitku kuchennym pod bieżącą zimną wodą lub umieść w naczyniu i zalewaj kilkukrotnie wodą, mieszaj i odlewaj do momentu, aż woda przestanie być mętna.
Krok 2: Przepłukany ryż umieść w rondelku i wlej wodę do gotowania w proporcji 1:1 (woda:ryż). Dodaj mleko, słodzik i szczyptę soli. Wymieszaj. Doprowadź do zagotowania i mocno zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem przez około 15 min na bardzo małym ogniu. Co chwilę mieszaj.
Krok 3: Pod koniec gotowania dodaj czekoladę. Risotto będzie gotowe, gdy konsystencja znacznie zgęstnieje a ryż będzie miękki ale nie będzie się rozpadać.
Krok 4: Zdejmij z ognia. Po chwili dodaj kakao i jogurt. Dokładnie wymieszaj.
Krok 5: Przełóż do wygodnego naczynia. Zjedz na ciepło lub na zimno.