Sałatka z tuńczykiem, młodym szpinakiem, jajkiem i oliwkami. Lekka i zdrowa
Zbilansowana, zdrowa dieta bogata w składniki odżywcze, mikro- i makroelementy to klucz do prawidłowego funkcjonowania w każdym wieku. Jej podstawą powinny być świeże warzywa i owoce. Dlatego zachęcamy po częstsze sięganie po sałatki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
opr. Magda Smoleń
Sałatka z tuńczykiem, młodym szpinakiem, jajkiem i oliwkami to nasza propozycja zdrowego i smacznego posiłku. Zobaczcie przepis.
Składniki
- 3 garście Szpinaku młodego Eisberg
- 50 g tuńczyka w sosie własnym
- 1 jajko
- 8 czarnych oliwek drylowanych
- 6 pomidorków koktajlowych
- pół czerwonej cebuli
Dressing
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka musztardy dijon
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- pół łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
- Szpinak młody ułożyć w miseczce.
- Jajko ugotować na półtwardo i przekroić na ćwiartki.
- Tuńczyka rozdrobnić na mniejsze kawałki.
- Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki, a cebulę w pióra.
- Dodać odsączone z zalewy oliwki.
- Wszystkie składniki dodać do miseczki i polać przygotowanym wcześniej dressingiem miodowo-musztardowym.