Smak lata w jednej misce, czyli zupa krem z pomidorów
Pomidory to prawdziwe kulinarne złoto. Ich charakterystyczny smak i zapach kryją w sobie coś więcej niż tylko letnie skojarzenia. Są jednym z najbogatszych naturalnych źródeł likopenu, silnego przeciwutleniacza z grupy karotenoidów, który neutralizuje wolne rodniki i wspiera ochronę komórek przed uszkodzeniami. Co ciekawe, obróbka cieplna nie tylko nie zmniejsza jego zawartości, ale wręcz zwiększa przyswajalność. Likopen z przetworzonych pomidorów (np. z przecieru, passaty czy pomidorów konserwowych) wchłania się nawet czterokrotnie lepiej niż ten ze świeżych.
Zawarty w pomidorach błonnik wspomaga prawidłowe trawienie, a obecność bromu ma korzystny wpływ na układ nerwowy i nastrój. Pomidory dostarczają również witaminę C, K, E oraz potas, który wspomaga pracę serca i reguluje ciśnienie.
W sezonie warto sięgnąć po dojrzałe pomidory gruntowe, ale poza nim bez problemu można używać pomidorów z puszki, o ile są dobrej jakości i nie zawierają zbędnych dodatków. Zupa krem z pomidorów to jeden z tych przepisów, który pokazuje, że zdrowe gotowanie może być szybkie, wygodne i naprawdę smaczne.Jak zrobić krem z pomidorów? Poznaj prosty przepis na krem z pomidorów!
Składniki na zupę krem z pomidorów:
- Pomidor – 3 sztuki (540 g)
- Cebula biała – 1 mała sztuka (50 g)
- Czosnek – 1 ząbek (5 g)
- Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (5 g)
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie kremu z pomidorów:
Krok 1: Pomidory natnij na górze w kształcie „X” i umieść w garnku lub misce. Zalej je wrzątkiem i sparz przez 15-20 sekund.
Krok 2: Sparzone pomidory obierz ze skórki, pokrój na kilka części i pozbaw zielonych, twardych części z środka.
Krok 3: Cebulę obierz i drobno pokrój. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. W garnku rozgrzej oliwę na umiarkowanym ogniu. Po chwili wrzuć cebulę i czosnek. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.
Krok 4: Następnie dodaj pomidory. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 20-30 minut. Co jakiś czas przemieszaj.
Krok 5: Po upływie wskazanego czasu całą zupę rozdrobnij ręcznym blenderem, do uzyskania kremu o jednolitej i gładkiej konsystencji. Spróbuj i dopraw według uznania solą oraz pieprzem. Jeśli uznasz, że zupa jest zbyt gęsta dolej trochę wody i wymieszaj.
Krok 6: Nałóż na talerz.