Śmieszna nazwa, ale niezapomniany smak. Spróbuj Loco Moco!
Klasyczna wersja loco moco składa się z kilku podstawowych składników: ryżu, soczystego kotleta z mielonej wołowiny, jajka sadzonego oraz intensywnego sosu (najczęściej na bazie bulionu wołowego). To jednak danie z ryżu, które zachęca do kulinarnych eksperymentów. Świetnie smakuje także z dodatkiem chrupiącego bekonu, startego sera, duszonych warzyw oraz karmelizowanej cebuli. Można je serwować zarówno na energetyczne śniadanie, jak i treściwy obiad po aktywnym dniu.
Wołowina, będąca podstawą dania, to źródło wysokiej jakości białka, dobrze przyswajalnego żelaza, cynku oraz witamin z grupy B, szczególnie B12, która wspiera pracę układu nerwowego i produkcję czerwonych krwinek. Mięso wołowe dostarcza również witaminę A, D i E, które wspomagają odporność, wzrok i zdrowie skóry.
Jajko sadzone, które wieńczy danie, nie tylko pięknie wygląda, ale też uzupełnia jego wartość odżywczą, ponieważ zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, a także witaminę A, D, E, K, B2, B12 i składniki mineralne, takie jak selen, fosfor czy żelazo.
Dodatek boczku wprowadza do dania element chrupkości i głębszego smaku, a ryż działa jak neutralna baza, która łączy wszystkie składniki w harmonijną całość. Dzięki temu loco moco nie tylko syci, ale też dostarcza solidną porcję energii i składników odżywczych.
To danie sprawdzi się zarówno na leniwe weekendowe śniadanie, jak i wtedy, gdy potrzebujesz czegoś konkretnego w kilka minut. Wystarczy garść podstawowych składników i odrobina inspiracji prosto z Hawajów.Jak zrobić loco moco? Poznaj prosty przepis na loco moco z wołowiną!
Składniki na loco moco z wołowiną, jajkiem sadzonym i boczkiem:
- Mięso mielone wołowe – 1/4 opakowania (100 g)
- Ryż basmati – 3 łyżki (30 g)
- Jajko kurze – 1 sztuka (50 g)
- Boczek – 1 plaster (10 g)
- Sos sojowy – 4 łyżki (20 g)
- Słodzik bez kalorii np. erytrytol – 1 łyżka (10 g)
- Masło klarowane – 1 łyżeczka (5 g)
- Szczypiorek – 1 łyżka (4 g)
- Sól
- Chilli
Przygotowanie loco moco z wołowiną, jajkiem sadzonym i boczkiem:
Krok 1: Wskazówki jak ugotować ryż. Ryż wypłucz pod bieżącą wodą lub umieść w naczyniu i zalewaj kilkukrotnie wodą, mieszaj i odlewaj do momentu, aż woda przestanie być mętna.Zagotuj wodę w proporcji 3:1 (woda:ryż). Po chwili wrzuć ryż i dodaj szczyptę soli. Po zagotowaniu zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem i bez mieszania przez około 15 min. Po upływie wskazanego czasu woda powinna zostać wchłonięta (odlej jej ewentualny nadmiar). W czasie gotowania przygotuj pozostałe składniki. Ugotowany ryż zostaw pod przykryciem.
Krok 2: Szczypiorek umyj, osusz i drobno pokrój.
Krok 3: W miseczce umieść mięso mielone oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj do otrzymania jednolitej masy, a następnie uformuj dłońmi kulę. Rozpłaszcz ją na okrągły kotlet o grubości około 1 cm. Dla ułatwienia możesz go uformować na papierze do pieczenia lub folii spożywczej, ponieważ w ten sposób łatwiej będzie go przełożyć na patelnię.
Krok 4: Na zimną i suchą patelnię włóż boczek. Podsmaż na małym ogniu do lekkiego zarumienienia z dwóch stron. Zdejmij z patelni.
Krok 5: Na tej samej patelni rozgrzej połowę masła. Po chwili delikatnie włóż kotlet. Smaż około 3-4 min na stronę, ale nie dłużej. Nie dotykaj kotleta do momentu przewrócenia na drugą stronę, ale kontroluj aby go zbyt mocno nie przypalić. Gotowy kotlet przełóż na talerz i przykryj go drugim talerzem.
Krok 6: Na patelnię po smażeniu boczku i kotleta wlej sos sojowy. Dodaj słodzik i szczyptę chilli. Zagotuj, co chwilę mieszając. Zdejmij z ognia, gdy składniki się połączą. Sos przelej na talerz.
Krok 7: Na czystej patelni rozgrzej resztę masła. Ostrożnie wbij jajko, uważając żeby nie wpadły żadne skorupki. Zmniejsz ogień i smaż do czasu, aż białko jajka będzie ścięte a żółtko zacznie gęstnieć. Zajmuje to około 3-4 min. Za pomocą kuchennej szpatułki lub drewnianej łopatki wyjmij gotowe jajko na talerz.
Krok 8: Na talerzu z sosem uformuj ryż na kształt bułki. Następnie połóż na nim kotleta, jajko sadzone i boczek. Posyp szczypiorkiem.