Spring rolls z warzywami i jajkiem
Spring rollsy są lekkie, a jednocześnie sycące, świetne zarówno na lunch do pracy, jak i jako efektowna przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt robi wrażenie.
Ogórek i marchew wnoszą chrupkość i orzeźwienie, a przy okazji są cennym źródłem witaminy C, beta-karotenu i błonnika wspierającego trawienie. Jajka dostarczają łatwo przyswajalne białko oraz witaminę D, B12 i cholinę, ważnej dla pracy mózgu i układu nerwowego. Chilli przyspiesza metabolizm i pobudza krążenie, nadając całości lekko pikantny, rozgrzewający akcent.
Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zawijać papier ryżowy i szukasz przepis na spring rolls to jesteś we właściwym miejscu.Jak zrobić spring rolls? Poznaj prosty przepis na spring rolls z warzywami!
Składniki na spring rollsy z warzywami i jajkiem:
- Papier ryżowy – 1 sztuka (9 g)
- Marchew – 1/4 sztuki (20 g)
- Ogórek – 1/5 sztuki (20 g)
- Jajko kurze – 3 sztuki (150 g)
- Masło klarowane – 1 łyżeczka (5 g)
- Sól
- Płatki chilli / Chilli
Przygotowanie spring rollsów z warzywami i jajkiem :
Krok 1: Umyj i osusz marchew oraz ogórka, a następnie pokrój je w cienkie, równe słupki.
Krok 2: Rozgrzej masło, wbij jajka i mieszaj na małym ogniu. Gdy się zetną, dopraw solą i dokładnie wymieszaj.
Krok 3: Do naczynia szerszego niż arkusz papieru (np. płaska miska lub patelnia) wlej letnią wodę, na wysokość około 2–3 cm. Włóż pojedynczy arkusz i zanurz na 10–20 sekund, obserwując, jak mięknie. Zbyt krótko moczony papier będzie sztywny i łamliwy, a zbyt długie moczenie spowoduje, że się rozpadnie. Długość moczenia zależy od grubości papieru i temperatury wody.
Krok 4: Namoczony papier ryżowy przełóż na deskę do krojenia lub talerz. Na środku ułóż porcję jajecznicy, dodaj odrobinę srirachy i majonezu, a następnie warzywa. Całość posyp płatkami chilli. Złóż boki do środka i zawiń w rulon, tak aby nadzienie było dokładnie otulone.
Krok 5: Wyłóż na talerz.