Nie masz ochoty na mięso? Spróbuj spaghetti w tym wydaniu
Tofu, główny składnik potrawy, to popularny produkt roślinny wytwarzany z mleka sojowego. Powstaje poprzez jego koagulację i sprasowanie, dzięki czemu posiada zwartą konsystencję, doskonałą do wielu dań. Tofu jest lekkostrawne, niskokaloryczne i bogate w dobrze przyswajalne białko, więc to idealny produkt nie tylko dla wegan i wegetarian, ale też dla wszystkich, którzy chcą urozmaicić swoją dietę. Zawiera też żelazo, wapń i izoflawony, czyli roślinne związki wspierające zdrowie układu sercowo-naczyniowego i hormonalnego.
Sos pomidorowy, którym otulone jest tofu, możesz przygotować na bazie passaty, zarówno domowej, jak i tej ze sklepu. Warto wybierać wersje bez zbędnych dodatków i konserwantów. Pomidory to bogactwo likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, który wspomaga odporność i korzystnie wpływa na kondycję skóry.
Połączenie soczystego sosu, ugotowanego makaronu al dente i delikatnie przyprawionego tofu daje efekt kremowego, aromatycznego dania z makaronu, która może zaskoczyć nawet zagorzałych miłośników klasycznych dań z mięsem. Jeśli szukasz pomysłu na bezmięsny obiad z makaronem, który będzie prosty, lekki i pożywny, to ten przepis świetnie sprawdzi się w Twoim menu.Jak zrobić makaron z tofu? Poznaj prosty przepis na spaghetti z tofu i sosem pomidorowym!
Składniki na makaron z tofu w sosie pomidorowym:
- Makaron (najlepiej spaghetti) – 1 porcja (50 g)
- Tofu naturalne lub wędzone – 1/2 opakowania (100 g)
- Sos pomidorowy passata – niecała 1 szklanka (200 g)
- Cebula – 1 mała sztuka (50 g)
- Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (5 g)
- Sól
- Pieprz
- Suszona bazylia
Przygotowanie makaronu z tofu w sosie pomidorowym:
Krok 1: Wskazówki jak ugotować makaron. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.
Krok 2: Cebulę obierz i drobno pokrój. Na patelni rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć cebulę i smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.
Krok 3: Następnie dodaj sos pomidorowy i odcedzone oraz rozgniecione widelcem tofu. Smaż na umiarkowanym ogniu do zgęstnienia sosu, czyli przez około 5 min. Co chwilę mieszaj.
Krok 4: Pod koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Wymieszaj.
Krok 5: Na talerz wyłóż odcedzony makaron i sos pomidorowy z tofu.