Szarlotka alpejska. Prosty przepis na ciasto z jabłkami
Szarlotka alpejska to połączenie puszystego biszkoptu, delikatnej masy jabłkowej i pysznej bitej śmietany, posypane startą czekoladą. Ten deser zachwyca wyeksponowanymi warstwami i smakiem, któremu nikt się nie oprze. Przygotuj szarlotkę, która zachwyci całą twoją rodzinę i znajomych.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | Aneta Gu/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Jesienią trudno wyobrazić sobie podwieczorek bez delikatnej szarlotki. Tym razem proponuję ci przepis na biszkoptowym spodzie z musem jabłkowym i lekką jak chmurka bitą śmietaną. Zazwyczaj wierzch dekoruję kakao oraz ozdabiam wzorkami wykonanymi z płynnej czekolady. Warto wycisnąć je na papierze do pieczenia i zostawić do wyschnięcia. Dzięki temu łatwo je oderwiesz i umieścisz na wierzchu szarlotki. Poznaj przepis na szarlotkę alpejską dla całej rodziny.
Szarlotka alpejska - prosty przepis na ciasto z jabłkami
Liczba porcji: na 12 kawałków.
Czas przygotowania: 1 godzina + 4 godziny chłodzenia w lodówce.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
Biszkopt:
- 3 duże jajka,
- 70 g cukru białego,
- 100 g mąki pszennej,
- 30 g mąki ziemniaczanej,
- 3 g proszku do pieczenia,
- 10 ml oleju rzepakowego.
Jabłka w galaretce:
- 2 kg jabłek (ok. 6-8 sztuk),
- 1 łyżka cukru,
- 1-2 łyżki soku z cytryny,
- 500 ml wody,
- 3 galaretki cytrynowe.
Bita śmietana:
- 750 ml zimnej śmietanki kremówki (36 procent),
- 2-3 łyżki cukru pudru,
- 10 g żelatyny.
Jak zrobić szarlotkę alpejską?
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Gdy się ogrzeją zacznij przygotowywać biszkopt.
- Białka oddziel od żółtek i ubij je z cukrem na puszystą i sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj po jednym żółtku.
- Wlej powolnym strumieniem olej rzepakowy do ubitych jajek z cukrem.
- Do drugiej miski przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
- Na najniższych obrotach miksera dosypuj do jajek przesiane suche składniki.
- Prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na niego ciasto na biszkopt.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 25 minut.
- Po upieczeniu odstaw ciasto biszkoptowe do całkowitego wystudzenia.
- Gdy biszkopt się piecze, jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Upraż je w garnku z grubym dnem z cukrem i sokiem z cytryny. Gdy jabłka puszczą sok, wlej do nich wodę.
- Do jabłek dosyp galaretki cytrynowe i już nie podgrzewaj. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
- Jabłka z galaretką odstaw do wystudzenia. Po tym czasie wyłóż na wcześniej upieczony biszkopt.
- Szarlotkę alpejską wstaw do lodówki, aby galaretka zastygła. Żelatynę rozpuść w 40 ml wrzątku, wymieszaj dokładnie i odstaw do wystudzenia.
- Gdy galaretka stężeje, ubij zimną śmietankę kremówkę z cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatyną.
- Rozłóż równomiernie ubitą śmietanę na warstwie jabłkowej galaretki.
- Szarlotkę alpejską wstaw ponownie do stężenia na 2 godziny.
- Przed podaniem szarlotkę alpejską możesz oprószyć startą czekoladą lub mielonym cynamonem.