Szybki i sycący posiłek. Tortilla z kurczakiem po meksykańsku
Mięso z piersi kurczaka to lekkostrawne źródło pełnowartościowego białka, które wspiera regenerację mięśni, syci na długo i dostarcza ważne witaminy, m.in. B3, B6 oraz składniki mineralne jak fosfor i selen. To jeden z najbardziej uniwersalnych i dietetycznych składników, który idealnie sprawdza się w zdrowym odżywianiu.
Fasola, czyli jedna z podstaw kuchni meksykańskiej, wzbogaca potrawę nie tylko białkiem roślinnym, ale też błonnikiem, który wspiera trawienie i utrzymuje prawidłowy poziom cholesterolu. Znajdujące się w niej witaminy z grupy B, zwłaszcza B1, wspierają układ nerwowy i odpornościowy, a naturalne przeciwutleniacze działają ochronnie na komórki. Dodatek kukurydzy i papryki wnosi słodycz, chrupkość oraz cenne składniki, takie jak witamina C i beta-karoten.
To danie z tortilli udowadnia, że zdrowe odżywianie nie musi być nudne, a może być kolorowe, aromatyczne i naprawdę satysfakcjonujące.Jeśli lubisz dania w meksykańskim stylu – sprawdź również przepis na indyka po meksykańsku.Jak zrobić tortillę z mięsem i warzywami? Poznaj prosty przepis na meksykańskie danie z tortillą!
Składniki na tortillę z kurczakiem po meksykańsku:
- Tortilla – 1 sztuka (62 g)
- Mięso mielone z kurczaka – 1/4 opakowania (100 g)
- Pomidory konserwowe – 1/2 opakowania (120 g)
- Fasola czerwona konserwowa – 2 łyżki (40 g)
- Papryka czerwona – 1/3 średniej sztuki (50 g )
- Kukurydza konserwowa – 1 łyżka (15 g)
- Cebula – 1 mała sztuka (20 g)
- Czosnek – 1 ząbek (5 g)
- Masło klarowane – 1 łyżeczka (5 g)
- Sól
- Pieprz
- Papryka ostra
- Papryka słodka
- Curry
- Woda
Przygotowanie tortilli z kurczakiem po meksykańsku:
Krok 1: Cebulę obierz i drobno pokrój. Czosnek obierz i drobno pokrój lub przeciśnij przez praskę. W głębokiej patelni rozgrzej masło. Po chwili wrzuć cebulę oraz czosnek. Smaż przez parę minut, co chwilę mieszając.
Krok 2: Następnie dodaj mięso. Co chwilę mieszaj i rozdrabniaj mięso drewnianą łopatką.
Krok 3: Gdy mięso straci surowy kolor dopraw do smaku pieprzem, papryką ostrą, papryką słodką i curry. Dokładnie wymieszaj.
Krok 4: Następnie dodaj pomidory konserwowe (razem z sokiem). Wlej trochę wody, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez około 10 min. Co chwilę mieszaj. W razie potrzeby dolej trochę wody, ale nie powinno być jej zbyt wiele. W tym czasie przygotuj paprykę – umyj i pokrój w kosteczkę (usuń niejadalne części).
Krok 5: Po upływie wskazanego czasu dodaj do sosu pokrojoną paprykę. Duś przez kolejne 5 min. Jeśli pod koniec duszenia będzie zbyt dużo wody to zwiększ ogień i odparuj jej nadmiar (gotuj bez przykrycia i cały czas mieszaj). Pod koniec dodaj odsączoną kukurydzę i fasolę oraz dopraw solą do smaku. Dokładnie wymieszaj.
Krok 6: Następnie równomiernie rozłóż na placku tortilli. Dwa boki tortilli złóż do środka i zwiń środek w rulon. Opcjonalnie podgrzej tortillę na suchej patelni do zarumienienia i chrupkości (kilka minut z każdej strony na małym ogniu).
Krok 7: Zjedz w całości (najlepszy wybór na wynos) lub przekrojoną na pół.