Ta wersja wątróbki poprawia wyniki krwi i rozbudza apetyt na więcej
Wątróbka drobiowa to jeden z najbardziej wartościowych produktów odzwierzęcych. Jest niskokaloryczna, bogata w białko oraz liczne witaminy i składniki mineralne. Zawiera duże ilości witaminy A i B12 oraz żelaza, dzięki czemu skutecznie wspiera walkę z niedokrwistością, zarówno tą wynikającą z niedoboru żelaza, jak i witaminy B12.
Jej regularne spożywanie wspiera też zdrowie oczu oraz kondycję układu nerwowego. Znajdujący się w niej kwas foliowy jest szczególnie ważny dla kobiet w ciąży lub planujących ciążę, w 100 g wątróbki jest go aż 588 µg. Witaminy z grupy B pomagają lepiej radzić sobie ze stresem, wspierają metabolizm i pozytywnie wpływają na samopoczucie oraz poziom energii. Jeśli więc szukasz dania, które jednocześnie odżywia i wzmacnia to właśnie jedno z najlepszych możliwych wyborów.
Warto zwrócić też uwagę na cebulę, ponieważ to nie tylko doskonały dodatek smakowy, ale i cenne źródło właściwości prozdrowotnych. Zawiera związki siarkowe, które wspierają układ odpornościowy, działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Cebula jest też dobrym źródłem witaminy C, błonnika oraz przeciwutleniaczy, takich jak kwercetyna, które wspierają serce i łagodzą skutki stresu oksydacyjnego.Jak zrobić wątróbkę z cebulą? Poznaj prosty przepis na wątróbkę z cebulą!
Składniki na wątróbkę z cebulą:
- Wątróbka drobiowa – 5 średnich sztuk (200 g)
- Cebula biała – 1 średnia sztuka (100 g)
- Masło klarowane – 1 łyżeczka (5 g)
- Ocet balsamiczny – 2 łyżki (15 g)
- Sól
- Pieprz
- Chilli
- Słodka papryka
Przygotowanie wątróbki z cebulą:
Krok 1: Cebulę obierz i pokrój w plastry.
Krok 2: Na patelni rozgrzej i rozprowadź masło. Po chwili wrzuć cebulę i wlej ocet balsamiczny. Dopraw do smaku solą, pieprzem, chilli i słodką papryką. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.
Krok 3: Następnie dodaj oczyszczone wątróbki (usuń błony, żyły itp.). Smaż na umiarkowanym ogniu pod przykryciem do prawidłowej obróbki termicznej, czyli przez około 10-15 minut. Co chwilę mieszaj i przekładaj wątróbkę na drugą stronę.
Krok 4: Przełóż na talerz. W razie potrzeby ponownie dopraw solą.