Tak przygotowana wieprzowina może cię zaskoczyć. Gulasz węgierski na większy głód
Szukasz pomysłu na pożywny i rozgrzewający obiad? Gulasz węgierski to strzał w dziesiątkę. Ten klasyczny mięsny przysmak, najczęściej na bazie delikatnej wieprzowiny i aromatycznej papryki, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Kluczem do sukcesu jest długie duszenie mięsa oraz odpowiednie przyprawienie mieloną papryką. Podpowiadamy, jak przygotować perfekcyjny gulasz węgierski, który rozpływa się w ustach – idealny do podania z ugotowanymi ziemniakami.
Dania z wieprzowiny najczęściej przygotowuje się z dodatkiem warzyw lub grzybów leśnych. W wersji całorocznej sięga się po pieczarki albo namoczone suszone grzyby. Gulasz najczęściej przygotowuje się z łopatki lub karkówki. Warto zapamiętać, że do duszenia można też dodawać boczek lub żeberka. Mięso wieprzowe najlepiej duś do momentu, aż będzie miękkie i niekoniecznie trzymaj się ustalonych reguł czasowych. Poznaj przepis na domowy obiad.
Przepis na gulasz po węgiersku
Liczba porcji: dla 6 osób
Czas przygotowania: 2 godziny (w tym około 1,5 godziny duszenia mięsa)
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- 700 g łopatki wieprzowej lub karkówki,
- 2 cebule,
- 30 g smalcu lub oleju,
- 10 ml oleju,
- 2 marchewki,
- 1 papryka,
- 30 g mielonej słodkiej papryki,
- 10 g mielonej ostrej papryki,
- 400 ml bulionu warzywnego lub rosołu,
- 1 ząbek czosnku,
- 10 g koncentratu pomidorowego,
- 10 ml sosu sojowego,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziela angielskie,
- 150 g pieczarek,
- do smaku: sól i pieprz.
Jak zrobić domowy gulasz węgierski?
Sposób przygotowania:
- Mięso wieprzowe pokrój w kostkę o boku około 2 cm.
- Następnie obierz z łupin cebulę, posiekaj i razem z wieprzowiną przesmaż na smalcu lub oleju na złoty kolor.
- W międzyczasie obierz marchewkę i pokrój ją w plastry, a paprykę w kostkę. Tak przygotowane warzywa przesmaż chwilę z wieprzowiną i cebulą.
- W kolejnym kroku dopraw gulasz węgierski z warzywami słodką i mieloną papryką.
- Następnie mięso delikatnie posól i zalej 150 ml bulionu lub rosołu. Do bulionu dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sos sojowy i posiekany czosnek.
- Całość gotuj około 1 godzinę. Jeśli mięso nie jest wystarczająco miękkie, to przykryj je i duś jeszcze 30 minut.
- W tym czasie obierz i pokrój pieczarki w plastry. Następnie przesmaż je na złoto na łyżce oleju.
- Na koniec gulasz węgierski dopraw koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem oraz połączyć z przesmażonymi pieczarkami. Gulasz węgierski jest gotowy do podania.
- Jeśli uważasz, że gulasz jest za rzadki, to można zagęścić go tradycyjną zasmażką na bazie smalcu i mąki.
Z czym podawać gulasz węgierski?
Gulasz węgierski często serwowany jest plackiem ziemniaczanym jako placek po węgiersku. Danie należy obficie polać mięsnym sosem. W warunkach domowych proponujemy zrobić średniej wielkości placki ziemniaczane. Dzięki temu będziecie mieć pewność, że zostaną równo usmażone. Tradycyjnemu gulaszowi węgierskiemu towarzyszy dodatek kiszonych ogórków, a także purée ziemniaczane, ugotowana kasza gryczana lub frytki. Świetnym wyborem będą też kopytka lub kluski śląskie.
Z czego zrobić gulasz?
Gulasz po węgiersku przygotowywany jest nie tylko z wieprzowiny. W wielu domach gospodynie eksperymentują z użyciem różnych rodzajów mięsa. Stąd spotyka się dietetyczne wersje gulaszu węgierskiego z indyka i sycący gulasz wołowy w stylu węgierskim.