Tarta ze śliwkami i budyniem. Prosty przepis na kruche ciasto
Tarta ze śliwkami i budyniem - prosty przepis krok po kroku
Liczba porcji: dla 8 osób.
Czas przygotowania: ok. 25 minut + 40 minut pieczenia
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
Na kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 125 g zimnego masła,
- 70 g cukru pudru,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki zimnej wody.
Na nadzienie:
- 500 ml mleka,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (na 500 ml mleka, bez cukru),
- 3 łyżki cukru,
- 500 g śliwek.
Jak zrobić tartę ze śliwkami i budyniem?
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj kruche ciasto. Przesiej mąkę do miski, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder i żółtko.
- Wyrób szybko ciasto, dodając w razie potrzeby zimną wodę. Uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
- Następnie ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, używając mleka i cukru. Odstaw do lekkiego przestudzenia, mieszając, aby nie utworzył się kożuch.
- Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty (ok. 26 cm). Nakłuj widelcem. Piecz w 180°C przez 15 minut.
- Na podpieczony spód wyłóż gęsty budyń, a następnie ułóż połówki śliwek skórką do dołu.
- Tartę ze śliwkami i budyniem piecz przez 25 minut w 180°C.
- Gotową tartę ze śliwkami i budyniem odstaw do wystudzenia.
Tarta ze śliwkami, budyniem i bezą
Możesz też zrobić wersję z bezą. W tym celu ubij 2 białka na sztywną pianę, stopniowo dodając 100 g cukru. Wyłóż pianę z białek na tartę ze śliwkami i budyniem, a następnie piecz dodatkowe 10 minut, aż beza się zarumieni. Gotowe wypiek odstaw do całkowitego schłodzenia.
Do tego klasycznego przepisu użyj kwaśnych odmian śliwek. Będą znakomicie kontrastować ze słodyczą budyniu. Możesz także przyspieszyć przygotowanie, robiąc dzień wcześniej kruche ciasto i przechowywać w lodówce. Możesz od nadzienia zrobić domowy budyń, który będzie miał intensywniejszy smak niż ten z torebki. Z tym przepisem przygotujesz klasyczną tartę ze śliwkami i budyniem, która zawsze się udaje. To idealny deser na jesienne popołudnie. Smacznego!