Te warzywa posiej we wrześniu, a zjesz je jeszcze jesienią
Wrzesień to niby schyłek lata, ale właśnie teraz warto posiać kilka warzyw, które szybko rosną i zdążysz je zjeść jeszcze w tym sezonie. Z niektórymi wprawdzie trzeba się pospieszyć, ale zdecydowanie warto to zrobić. Sprawdź, jakie warzywa posiać we wrześniu w ogrodzie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Laszczak
We wrześniu nie rezygnuj z siewu warzyw
Choć wrzesień to już schyłek lata, są warzywa, które posiane teraz, zdążą wyrosnąć i trafić na twój stół już za kilka tygodni, dostarczając "jesiennych nowalijek". Są też takie, które dzięki wrześniowemu siewowi, wcześniej wzejdą wiosną.
Niektórym warzywom szczególnie sprzyjają wrześniowe warunki - przede wszystkim to, że dzień staje się krótszy, jest też nieco chłodniej i mamy więcej opadów. Przynajmniej tak teoretycznie powinna wyglądać pogoda we wrześniu, choć w ostatnich latach bywa z tym naprawdę różnie. Jeśli nie będzie padać, kluczową sprawą będzie pilnowanie podlewania upraw.
Jest też druga ważna sprawa - wybieraj tak zwane późne odmiany warzyw, przeznaczone właśnie do siewu późnym latem i jesienią.
Te warzywa posiej w ogrodzie we wrześniu
- W pierwszych dniach września możesz posiać sałaty, ale tylko odmiany ozime (np. Nansen). Zimą lepiej je okryć agrowłókniną. Wyrosną wczesną wiosną.
- W pierwszej połowie września posiej rukolę. Zbierzesz ją już po 2-3 tygodniach.
- Na początku wrześnie warto posiać również rzodkiewkę. Zebrana w październiku i na początku listopada, smakuje pysznie.
- Pierwsza połowa września to również czas na sianie koperku. Będzie gotowy do zjedzenia jeszcze tej jesieni.
- Przez cały wrzesień możesz siać roszponkę. Szybko rośnie i jest wytrzymała na zimno. Jej listki możesz jeść nie tylko jesienią, ale nawet zimą.
- Do drugiej połowy września poczekaj z siewem szpinaku. Jego listki zjesz wiosną.
- W drugiej połowie września (lub nawet w październiku) posadź ząbki czosnku ozimego. Wykopiesz je w lipcu.