Tortilla z kurczakiem, warzywami i sosem czosnkowym. Pełnowartościowe danie
Mięso z kurczaka to jedno z najbardziej popularnych źródeł białka w diecie. Jest lekkostrawne, uniwersalne i szybkie w przygotowaniu. Dostarcza witaminy z grupy B, cynk, fosfor i dobrze przyswajalne żelazo. Świetnie komponuje się z warzywami i lekkimi sosami, dlatego tak często pojawia się w prostych, codziennych przepisach.
Tortilla to jadalne opakowanie, w które z łatwością zawiniesz ulubione składniki, tworząc poręcznego wrapa. Jest to świetny wybór na wynos, do zapakowania do lunch boxa czy na domowy obiad w biegu. Warzywa, takie jak pomidor, ogórek, sałata i kukurydza, dostarczają błonnik, witaminę C i antyoksydanty. Całość dopełnia domowy sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego, który ma łagodny smak i kremową konsystencję.
Jest to danie z piersią kurczaka, które nie tylko dobrze smakuje, ale też wpisuje się w codzienne potrzeby, ponieważ daje energię, syci, a przy tym nie obciąża. Jeśli szukasz pomysłu na szybkie, lekkie danie z mięsem i warzywami to ta tortilla będzie trafionym wyborem.Jak zrobić tortillę z kurczakiem na ciepło? Poznaj prosty przepis na tortillę z kurczakiem i sosem czosnkowym!
Składniki na tortillę z kurczakiem, warzywami i sosem czosnkowym:
- Pierś z kurczaka – 1/2 średniego fileta (100 g)
- Tortilla – 1 sztuka (62 g)
- Pomidor – 1/2 średniej sztuki (90 g)
- Ogórek – 1/2 małej sztuki (45 g)
- Sałata – 1 liść (10 g)
- Kukurydza konserwowa – 1 łyżka (15 g)
- Jogurt naturalny 3% – 2 łyżki (50 g)
- Czosnek – 1 ząbek (5 g)
- Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (5 g)
- Sól
- Pieprz
- Curry
Przygotowanie tortilli z kurczakiem, warzywami i sosem czosnkowym:
Krok 1: Filet z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w mniejsze kawałki.
Krok 2: Do miseczki wlej oliwę i wsyp szczyptę przyprawy curry. Wymieszaj.
Krok 3: Kawałki mięsa wkładaj do naczynia z przygotowaną marynatą i dokładnie je obtaczaj.
Krok 4: Rozgrzej suchą, nieprzywierającą patelnię. Po chwili wrzuć mięso i smaż je przez około 4-8 min (w zależności od wielkości kawałków), co jakiś czas mieszając. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.
Krok 5: Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce o małych oczkach. W miseczce umieść jogurt i czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszaj. Odstaw.
Krok 6: Sałatę umyj, osusz i porwij. Pomidora umyj, osusz i pokrój w drobne kawałki. Ogórka umyj, obierz i pokrój w średniej wielkości kosteczki.
Krok 7: Placek tortilli podgrzej zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu. Podgrzaną tortillę posmaruj połową sosu. Następnie rozłóż sałatę, pomidora, ogórka, mięso i odsączone ziarna kukurydzy. Rozłóż resztę sosu.
Krok 8: Zawiń tortillę i zjedz od razu po przygotowaniu.