Trendy kulinarne. Bezmięsne burgery pokochają nawet mięsożercy

Jeszcze kilka lat temu wegetariański burger kojarzył się głównie z suchą bułką i niesławnym kotletem z ciecierzycy. Dziś bezmięsne burgery to pełnowartościowe, soczyste dania, które szturmem zdobywają serca nie tylko wegan i wegetarian, ale także zagorzałych mięsożerców. Dzięki innowacjom technologicznym w branży spożywczej oraz rosnącej świadomości ekologicznej i zdrowotnej, coraz więcej osób sięga po roślinne alternatywy bez poczucia kompromisu.
fot. Pexelsfot. Pexels
Źródło zdjęć: © Eco Poznań | Pexels
A. Karczewska

Współczesne burgery roślinne nie próbują już na siłę udawać mięsa. Ich siła tkwi w autentyczności smaku, dobrze skomponowanych składnikach i odpowiedniej strukturze. Burgery na bazie roślin strączkowych, kasz, buraków, batatów, grzybów, a także roślinnych białek (np. z grochu, soi czy bobu) potrafią zachwycić zarówno teksturą, jak i głębią smaku. Nowoczesne produkty od firm takich jak Beyond Meat, Garden Gourmet czy Moving Mountains są w stanie zaspokoić podniebienia osób przyzwyczajonych do mięsnych dań, jednocześnie nie zawierając cholesterolu, antybiotyków ani konserwantów.

Ograniczenie spożycia mięsa, nawet okazjonalne, ma konkretne korzyści, nie tylko dla zdrowia, ale i dla planety. Produkcja roślinnych burgerów wiąże się z mniejszym zużyciem wody, ograniczoną emisją gazów cieplarnianych i mniejszym wykorzystaniem ziemi uprawnej. Z perspektywy zdrowotnej burger roślinny jest często mniej tłusty i nie zawiera szkodliwych związków powstających podczas grillowania mięsa. Co więcej, dieta bogata w rośliny wspiera profilaktykę chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów.

Bezmięsne burgery zagościły nie tylko na półkach supermarketów, ale również w kartach menu najlepszych restauracji i barów streetfoodowych. Lokale gastronomiczne coraz częściej tworzą autorskie wersje roślinnych burgerów, wykorzystując sezonowe składniki i lokalne produkty. Wersje domowe również nie wymagają dużych umiejętności. Kotlety z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej czy fasoli można przygotować wcześniej i zamrozić, by w letnie popołudnie po prostu wrzucić je na ruszt lub patelnię grillową.

Ciekawym trendem ostatnich miesięcy są tzw. „fleksitarianie”, osoby, które nie rezygnują całkowicie z mięsa, ale świadomie ograniczają jego spożycie. Dla nich burger roślinny to nie substytut, ale alternatywa, po którą sięgają z ciekawości, chęci zadbania o zdrowie i środowisko, a często po prostu… dlatego, że smakuje.

Wielu kucharzy, producentów żywności i pasjonatów ekologii twierdzi zgodnie, przyszłość należy do roślin. A skoro roślinne burgery mogą smakować lepiej niż ich mięsne odpowiedniki, to dlaczego nie dać im szansy? Przy odpowiednich przyprawach, świeżym pieczywie i dobrej jakości dodatkach nawet zagorzały fan klasycznego wołowego burgera może odkryć coś zupełnie nowego i zakochać się od pierwszego kęsa.

Warto zatem spojrzeć na roślinne burgery nie jako kulinarną fanaberię, ale jako realną, smaczną i odpowiedzialną alternatywę. 

Wybrane dla Ciebie

Włamywacz pochwalił się swoimi wyczynami w internecie. 28-letniego recydywistę zatrzymali policjanci z Gniewa
Włamywacz pochwalił się swoimi wyczynami w internecie. 28-letniego recydywistę zatrzymali policjanci z Gniewa
Mała Japonia w Czasoprzestrzeni. Targi NiuCon we Wrocławiu to uczta dla fanów anime, sztuki, tradycji i japońskiej kuchni
Mała Japonia w Czasoprzestrzeni. Targi NiuCon we Wrocławiu to uczta dla fanów anime, sztuki, tradycji i japońskiej kuchni
Bydgoszcz. 23-latek nie zatrzymał się do kontroli. Kolejny raz złamał sądowy zakaz prowadzenia
Bydgoszcz. 23-latek nie zatrzymał się do kontroli. Kolejny raz złamał sądowy zakaz prowadzenia
Sytuacja meteorologiczna w Łodzi i województwie. Interwencje strażaków
Sytuacja meteorologiczna w Łodzi i województwie. Interwencje strażaków
Wypadek w Grodzisku Mazowieckim. Trzy osoby ranne
Wypadek w Grodzisku Mazowieckim. Trzy osoby ranne
Szczecin. Tłumy na słynnym już pokazie mody w Ogrodach Śródmieście
Szczecin. Tłumy na słynnym już pokazie mody w Ogrodach Śródmieście
Latarnia z Aleksandrii wynurza się z morza. Powstaje jej cyfrowy bliźniak
Latarnia z Aleksandrii wynurza się z morza. Powstaje jej cyfrowy bliźniak
Kierowca chciał uniknąć zderzenia z dziką zwierzyną. Wjechał do stawu
Kierowca chciał uniknąć zderzenia z dziką zwierzyną. Wjechał do stawu
Opady deszczu w Warszawie. Służby monitorują sytuację
Opady deszczu w Warszawie. Służby monitorują sytuację
Groźny wypadek w pow. poddębickim. Ranne trzy osoby, w tym dziecko
Groźny wypadek w pow. poddębickim. Ranne trzy osoby, w tym dziecko
Morze w Kielcach. "Szanty w Pałacyku" już w niedzielę
Morze w Kielcach. "Szanty w Pałacyku" już w niedzielę
Plażówka w Przemyślu. Ogólnopolskie Mistrzostwa Straży Granicznej
Plażówka w Przemyślu. Ogólnopolskie Mistrzostwa Straży Granicznej