Trendy kulinarne. Bezmięsne burgery pokochają nawet mięsożercy

Jeszcze kilka lat temu wegetariański burger kojarzył się głównie z suchą bułką i niesławnym kotletem z ciecierzycy. Dziś bezmięsne burgery to pełnowartościowe, soczyste dania, które szturmem zdobywają serca nie tylko wegan i wegetarian, ale także zagorzałych mięsożerców. Dzięki innowacjom technologicznym w branży spożywczej oraz rosnącej świadomości ekologicznej i zdrowotnej, coraz więcej osób sięga po roślinne alternatywy bez poczucia kompromisu.
fot. Pexelsfot. Pexels
Źródło zdjęć: © Eco Poznań | Pexels
A. Karczewska

Współczesne burgery roślinne nie próbują już na siłę udawać mięsa. Ich siła tkwi w autentyczności smaku, dobrze skomponowanych składnikach i odpowiedniej strukturze. Burgery na bazie roślin strączkowych, kasz, buraków, batatów, grzybów, a także roślinnych białek (np. z grochu, soi czy bobu) potrafią zachwycić zarówno teksturą, jak i głębią smaku. Nowoczesne produkty od firm takich jak Beyond Meat, Garden Gourmet czy Moving Mountains są w stanie zaspokoić podniebienia osób przyzwyczajonych do mięsnych dań, jednocześnie nie zawierając cholesterolu, antybiotyków ani konserwantów.

Ograniczenie spożycia mięsa, nawet okazjonalne, ma konkretne korzyści, nie tylko dla zdrowia, ale i dla planety. Produkcja roślinnych burgerów wiąże się z mniejszym zużyciem wody, ograniczoną emisją gazów cieplarnianych i mniejszym wykorzystaniem ziemi uprawnej. Z perspektywy zdrowotnej burger roślinny jest często mniej tłusty i nie zawiera szkodliwych związków powstających podczas grillowania mięsa. Co więcej, dieta bogata w rośliny wspiera profilaktykę chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów.

Bezmięsne burgery zagościły nie tylko na półkach supermarketów, ale również w kartach menu najlepszych restauracji i barów streetfoodowych. Lokale gastronomiczne coraz częściej tworzą autorskie wersje roślinnych burgerów, wykorzystując sezonowe składniki i lokalne produkty. Wersje domowe również nie wymagają dużych umiejętności. Kotlety z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej czy fasoli można przygotować wcześniej i zamrozić, by w letnie popołudnie po prostu wrzucić je na ruszt lub patelnię grillową.

Ciekawym trendem ostatnich miesięcy są tzw. „fleksitarianie”, osoby, które nie rezygnują całkowicie z mięsa, ale świadomie ograniczają jego spożycie. Dla nich burger roślinny to nie substytut, ale alternatywa, po którą sięgają z ciekawości, chęci zadbania o zdrowie i środowisko, a często po prostu… dlatego, że smakuje.

Wielu kucharzy, producentów żywności i pasjonatów ekologii twierdzi zgodnie, przyszłość należy do roślin. A skoro roślinne burgery mogą smakować lepiej niż ich mięsne odpowiedniki, to dlaczego nie dać im szansy? Przy odpowiednich przyprawach, świeżym pieczywie i dobrej jakości dodatkach nawet zagorzały fan klasycznego wołowego burgera może odkryć coś zupełnie nowego i zakochać się od pierwszego kęsa.

Warto zatem spojrzeć na roślinne burgery nie jako kulinarną fanaberię, ale jako realną, smaczną i odpowiedzialną alternatywę. 

Wybrane dla Ciebie

Jelenia Góra: Międzynarodowe Warsztaty Pszczelarskie już w ten weekend
Jelenia Góra: Międzynarodowe Warsztaty Pszczelarskie już w ten weekend
Przeżyła 122 lata i 164 dni. Paliła papierosy i popijała porto
Przeżyła 122 lata i 164 dni. Paliła papierosy i popijała porto
Wielkopolskie: Groził kasjerce nożem. Spłoszył go przypadkowy klient
Wielkopolskie: Groził kasjerce nożem. Spłoszył go przypadkowy klient
Podkarpackie: Ukradli perfumy i kosmetyki za blisko 200 tys. zł
Podkarpackie: Ukradli perfumy i kosmetyki za blisko 200 tys. zł
Radom: Kierowca BMW pędził aleją, skasował ogrodzenie i latarnię
Radom: Kierowca BMW pędził aleją, skasował ogrodzenie i latarnię
Zmarł Christoph von Dohnányi. Wybitny dyrygent miał 95 lat
Zmarł Christoph von Dohnányi. Wybitny dyrygent miał 95 lat
Wieruszów: Włamał się do sklepu mięsnego i ukradł konserwy
Wieruszów: Włamał się do sklepu mięsnego i ukradł konserwy
Zielona Góra: Koncert Kamrada porwał winobraniową publiczność
Zielona Góra: Koncert Kamrada porwał winobraniową publiczność
Szczecin: Złota sala, lodowa bryła i koncerty, na których warto być
Szczecin: Złota sala, lodowa bryła i koncerty, na których warto być
Puchar Polski oświęcimskiego podokręgu: Nowa Wieś drugim finalistą
Puchar Polski oświęcimskiego podokręgu: Nowa Wieś drugim finalistą
Nie samą pracą żyje człowiek. Urzędniczka biega maratony
Nie samą pracą żyje człowiek. Urzędniczka biega maratony
Zielona Góra: Energetyczny koncert Farben Lehre na placu Teatralnym
Zielona Góra: Energetyczny koncert Farben Lehre na placu Teatralnym