Ugotuj selera i zblenduj na gładką masę. Zmień nudne warzywo w wykwintne purée
Delikatne purée z selera to doskonała alternatywa dla klasycznego purée ziemniaczanego. Dzięki aksamitnej konsystencji oraz lekko orzechowemu smakowi będzie znakomicie uzupełniać pieczone mięso lub dania rybne. Ten przepis pozwoli ci przygotować idealne purée z selera, którym nie tylko zaskoczysz gości, ale możesz też zaimponować teściowej.
W tym artykule:
Przygotowanie idealnego purée z selera nie jest trudne, jednak wymaga odpowiedniego podejścia do składników oraz uważnego gotowania. Z tego przepisu dowiesz się, jak uzyskać purée o gładkiej, kremowej konsystencji i bogatym smaku, który będzie idealnym dodatkiem do eleganckiego rodzinnego obiadu lub na wyjątkowe okazje. Idealne na urozmaicenie codziennego obiadu.
Purée z selera - przepis na prosty dodatek do obiadu
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 40 minut.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 600 g selera korzeniowego,
- 2 ziemniaki (jeśli chcesz mieć bardziej kremową konsystencję),
- 100 ml śmietanki 30 procent lub 36 procent,
- 50 g masła,
- Sól morska do smaku,
- Świeżo mielony biały pieprz,
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej,
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- Kilka kropel soku z cytryny.
Jak zrobić purée z selera?
Sposób przygotowania:
- Na początku dokładnie umyj i obierz bulwę selera korzeniowego. Jeśli korzystasz z ziemniaków także je obierz.
- Następnie pokrój seler w mniejsze kawałki, a ziemniaki w kostkę. Ważne, aby kawałki były równe, co zapewni równomierne gotowanie.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i dodaj kawałki selera. Podsmażaj je na złocisty kolor przez około 7 minut, mieszając co jakiś czas. Smażenie wydobędzie z selera jego naturalną słodycz i podkreśli jego delikatny smak.
- Przełóż do garnka podsmażonego selera i dorzuć pokrojonego ziemniaka. Zalej wodą tak, aby przykrywała warzywa, dodaj szczyptę soli i gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut.
- Nakłuj warzywa widelcem, aby sprawdzić, czy są miękkie i dały się łatwo rozgnieść.
- Gdy seler i ziemniaki są już ugotowane, odcedź je z wody na metalowym durszlaku.
- Następnie wrzuć warzywa do malaksera lub użyj tłuczka do ziemniaków, aby uzyskać gładkie purée.
- Do ugotowanych warzyw dodaj masło i śmietankę, a następnie zmiksuj do momentu uzyskania kremowej masy.
- Gotowe purée z selera dopraw solą, białym pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i kilkoma kroplami soku z cytryny.
- Możesz dolać więcej śmietanki, jeśli chcesz, aby purée miało mazistą konsystencję. Smacznego!
Z czym podawać purée z selera?
Pyszne purée z selera znakomicie łączy się z pieczoną kaczką, delikatnym filet mignon, a także z łososiem na parze. Jest to również doskonały dodatek do wegetariańskich dań na bazie pieczonych warzyw korzeniowych.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!