Uszka wigilijne z grzybami. Jak zrobić miękkie ciasto i dobry farsz?
Barszcz z uszkami to jedna z najpopularniejszych wigilijnych potraw w Polsce. Tradycyjne uszka na Boże Narodzenie są oczywiście bez mięsa, dlatego farsz do uszek przyrządza się przede wszystkim z grzybów. Sprawdź, jak krok po kroku zrobić świąteczne uszka do wigilijnego barszczu.
Wigilijny barszcz z uszkami. Jak zrobić uszka z grzybami?
Barszcz z czerwonych buraków jest najpopularniejszą w Polsce wigilijną zupą, a tradycyjnym dodatkiem do świątecznego barszczu są oczywiście uszka. W niektórych regionach zamiast uszek z grzybami do barszczu przygotowuje się także krokiety lub kołduny.
Jak zrobić wigilijne uszka z farszem grzybowym? Jest to prostsze niż może się wydawać, a wykonanie zarówno farszu, jak i ciasta na uszka jest bardzo podobne jak to na pierogi. Uszka natomiast są mniejsze i inaczej się je skleja. Uszka powinny być wielkości jednego kęsa - na łyżce powinno mieścić się jedno. Sprawdź przepis na tradycyjne uszka na wigilię z grzybowym farszem.
Co dodaje się do farszu na wigilijne uszka do barszczu?
Przygotowanie uszek, podobnie jak pierogów, należy zacząć od przygotowania farszu, ponieważ musi wystygnąć przed nadziewaniem. Tradycyjne wigilijne uszka nie mają mięsa, dlatego farsz przygotowuje się najczęściej z samych grzybów.
Świadek podniósł alarm. Spójrzcie na nagranie ze Śląska
Składniki na farsz grzybowy do uszek wigilijnych
- 2-3 szklanki suszonych grzybów
- olej do smażenia
- 1 duża cebula
- sól
- pieprz ziołowy
Jak zrobić farsz do uszek krok po kroku?
- Suszone grzyby wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem.
- Odstawiamy na kilka godzin a najlepiej na całą noc
- Grzyby gotujemy w tej samej wodzie, w której "leżakowały"
- Grzyby odcedzamy i kroimy w bardzo drobną kostkę.
- Cebulę kroimy w kroimy w drobną kostkę
- Na rozgrzanym oleju podpiekamy cebulę na złoty kolor, po kilku dodajemy ugotowane grzyby.
- Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym.
- Farsz odstawiamy do wystudzenia.
- Farsz można zmielić w maszynce do mielenia lub drobno pokroić.
Wigilijne uszka z grzybami. Jak wykonać ciasto?
Składniki
- 500 g mąki
- 1 jajko
- 1 szczypta - soli
- 1 szklanka - gorącej wody
Sposób wykonania ciasta na uszka
- Mąkę zaparzyć gorącą wodą.
- Dodać jajko i szczyptę soli.
- Wyrobić na gładką, plastyczną masę.
- Rozwałkować bardzo cienko (dużo cieniej niż na pierogi).
- Kroić na niewielkie kwadraciki
Jak sklejać wigilijne uszka?
Najbardziej skomplikowanym krokiem w robieniu wigilijnych uszek jest ich sklejanie i formowanie konkretnego kształtu, jednak jeśli zrobi się jedno lub dwa, szybko dochodzi się do wprawy.
Ciasto wystarczy rozwałkować na stolnicy lub blacie. Warto posypać powierzchnię najpierw mąką, by ciasto nie przykleiło się. Placek kroimy na małe kwadraty o boku około 7 centymetrów. Małą kuleczkę farszu kładziemy na środek kwadracika i sklejamy ze sobą dwa przeciwległe rogi, tak aby powstał trójkąt. Sklejamy mocno krawędzie i wtedy składamy ostrzejsze krawędzie znów ze sobą, tworząc "ucho".
Tak powstałe uszka wrzucamy po kilkanaście sztuk do wrzącej wody. Kiedy wypłyną na powierzchnię, czekamy około dwóch minut i wyciągamy je na durszlak.