Wykwintna sałatka z nutą lata i aromatycznego sera
Truskawki, ser kozi i szpinak to produkty o wielu korzystnych właściwościach i wartościach odżywczych. To wytrawne danie z truskawkami świetnie sprawdza się na lekkie i orzeźwiające śniadanie, kolację czy nawet obiad.
Zawarte w truskawkach kwasy przyspieszają metabolizm, a pektyny wpływają pobudzająco na pracę jelit. Dzięki sporej zawartości witaminy C i kwasu elagowego, truskawki świetnie wspierają układ odpornościowy. Dodatkowo zawierają niski indeks glikemiczny, więc bez obaw mogą je również spożywać osoby z cukrzycą.Jak zrobić sałatkę z kozim serem? Poznaj prosty przepis na sałatkę z serem kozim i truskawkami!
Składniki na sałatkę z kozim serem i truskawkami:
- Ser kozi twarogowy – 3 czubate łyżki (100 g)
- Truskawki – 2 garści (100 g)
- Szpinak w liściach świeży – 2 garści (50 g)
- Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka (5 g)
- Ocet balsamiczny – 1 łyżeczka (3 g)
- Syrop z agawy / Miód – 1 łyżka (10 g)
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie sałatki z kozim serem i truskawkami:
Krok 1: Truskawki umyj, obierz z szypułek i pokrój w mniejsze kawałki.
Krok 2: W małym naczyniu umieść oliwę, ocet balsamiczny i syrop z agawy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Krok 3: Na talerzu równomiernie rozłóż umyte i osuszone liście szpinaku, kawałki truskawek i ser kozi. Polej sosem.