Zapiekanka ziemniaczana. Pyszne danie, idealne danie na jesień
Zapiekanka ziemniaczana to danie, które można zrobić w wielu wersjach. Ile domowych kucharzy i kucharek, tyle pomysłów na dodatki do podstawowych zapiekanych ziemniaków. Proponujemy apetyczną i treściwą zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą polaną sosem beszamelowym i na bazie bulionu warzywnego lub rosołu. Zobacz przepis na danie pachnące tymiankiem.
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - przepis na obiad
Liczba porcji: dla 8 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina i 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1,2 kg ziemniaków sałatkowych lub uniwersalnych,
- 60 g masła,
- 1 cebula,
- 5 ząbków czosnku,
- 40 g mąki pszennej,
- 200 ml bulionu warzywnego lub rosołu,
- 500 ml mleka,
- 5 g soli,
- 3 g świeżo zmielonego pieprzu,
- 10 g świeżych listków tymianku lub 5 g suszonego tymianku,
- 100 g startego sera np.: gouda,
- 400 g kiełbasy.
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą?
Sposób przygotowania:
- W garnku o grubym dnie roztop masło i podsmaż na nim pokrojoną w plastry cebulę. Cebula powinna zmięknąć, ale nie musi się zarumienić.
- Następnie dodaj pokrojone w cienkie plastry obrane ząbki czosnku.
- Dosyp mąkę pszenną i przesmaż na tłuszczu, cały czas mieszając.
- W trakcie mieszania wlej bulion warzywny lub przecedzony rosół. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje. Na koniec powoli wlej ciepłe mleko.
- Powstały sos, nadal mieszaj i dopraw solą, czarnym pieprzem oraz tymiankiem. Sos trzymaj na małym ogniu w trakcie przyrządzania ziemniaków i kiełbasy.
- Kiełbasę pokrój w plastry i przesmaż na drugiej patelni.
- Ziemniaki obierz i pokrój w plastry o grubości 1/2 centymetra. Można to zrobić tradycyjnie przy pomocy noża lub szatkownicy określanej też mandoliną.
- W żaroodpornej formie 20 × 30 cm ułóż 1/3 ziemniaków, następnie ułóż warstwę podsmażonej kiełbasy, aby składniki przykryły dno. Warstwę polej 1/3 sosu i posyp 1/3 startego sera.
- Tak samo zrób dwie kolejne warstwy. Formę do zapiekania przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 200° Celsjusza przez 30 minut.
- Po tym czasie zdejmij folię i dopiecz zapiekankę przez kolejne 20 - 30 minut.
- Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą jest gotowa, gdy nóż wetknięty w ziemniaki z łatwością w nie wchodzi.
- Przed podaniem zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą odstaw na 5 - 10 minut do wystudzenia.
Sposób podania zapiekanki ziemniaczanej
Domowa zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą przed podaniem możesz ozdobić świeżymi listkami tymianku, posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Do sosu beszamelowego można dodać świeżo startą gałkę muszkatołową albo odrobiną białego pieprzu. Upieczoną zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą możesz podawać z sałatką z pomidorów, mizerią lub sałatką z kiszonej kapusty.