Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i pieczarkami. Temu daniu trudno się oprzeć
Sycąca zapiekanka ziemniaczana to wszechstronne danie, które możesz przygotować na wiele sposobów. Robię ją z kurczakiem i pieczarkami z przepisu mojej koleżanki Joli. Wystarczy połączyć ziemniaki, delikatnego kurczaka i pieczarki, aby cieszyć się daniem dla całej rodziny. Robię ją na codzienne obiady, a także od święta.
Źródło zdjęć: © freepik.com | freepik.com/chandlervid85/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
W tym artykule:
Pyszna zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i pieczarkami to danie, które łączy łatwo dostępne składniki i tworzy treściwe danie. To wyborne danie na jesień. Z pewnością działa kojąco na zziębniętych domowników wracających z jesiennego spaceru. Trudno też przejść obojętnie obok śmietankowo-serowego sosu, w którym zanurzone są plastry ziemniaków z podsmażonym kurczakiem i rumianymi grzybami. Poznaj przepis na idealny comfort food, czyli jedzenia na pocieszenie.
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i pieczarkami - przepis na rodzinny obiad
Liczba porcji: dla 4-8 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 500 g filetów z kurczaka,
- 300 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 ml śmietany 18 procent lub 30 procent,
- 150 g sera żółtego np. gouda,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- 30 g posiekanej natki pietruszki do dekoracji.
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem i pieczarkami?
Sposób przygotowania:
- Najpierw obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie plasterki (około 2-3 mm grubości). Aby zapiekanka była równomiernie upieczona, możesz je lekko podgotować przez około 5 minut w osolonej wodzie.
- Po ugotowaniu odcedź ziemniaki i odstaw do wystygnięcia.
- Następnie filety z kurczaka umyj, osusz, a następnie pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Pieczarki dokładnie umyj, oczyść z ziemi, obierz, a następnie pokrój w cienkie plasterki.
- Cebulę i czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj.
- Na szerokiej patelni z grubym dnem na średniej mocy palnika rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek.
- Po chwili dodaj pokrojonego na porcję kurczaka i smaż przez około 5-7 minut, aż mięso będzie lekko rumiane.
- Do podsmażonego kurczaka dodaj pieczarki i smaż przez kolejne 5 minut, aż pieczarki zmniejszą objętość i zmiękną. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- W tym czasie przygotuj sos śmietankowo-serowy. W misce wymieszaj śmietanę z odrobiną soli, pieprzu oraz startą gałką muszkatołową.
- Weź naczynie żaroodporne, wysmaruj ją masłem i ułóż pierwszą warstwę z połowy ziemniaków. Na nią wyłóż połowę przygotowanego kurczaka z pieczarkami, a następnie polej częścią sosu śmietanowego. Następnie ułóż kolejną warstwę.
- Wierzch zapiekanki ziemniaczanej z kurczakiem posyp startym serem żółtym, który po upieczeniu utworzy rumianą chrupiącą skorupkę.
- Następnie rozgrzej piekarnik do 180°C z funkcją grzania góra-dół. Wstaw formę z zapiekanką do piekarnika i piecz przez około 40 minut, aż ser się zarumieni, ale nie spali.
- Nakłuj delikatnie widelcem ziemniaki, aby sprawdzić, czy są już miękkie. Jeśli są lekko twarde, a wierzch rumiany, to przykryj zapiekankę folią aluminiową błyszczącą powierzchnią na zewnątrz. Dopiekaj zapiekankę jeszcze 10 minut.
Gotową zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem i pieczarkami tuż przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Smacznego!