Zaskocz rodzinę wytrawnym tortem naleśnikowym. Prosto, tanio i efektownie
W tym artykule:
Tort naleśnikowy wytrawny – prosty przepis na obiad dla całej rodziny
Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: ok. 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:Naleśniki:
- 2 szklanki mleka,
- 1 szklanka wody gazowanej,
- 2 jajka,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 2 łyżki oleju do ciasta + olej do smażenia.
- 300 g mielonego mięsa (np. z indyka lub wieprzowo-wołowego),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 marchewka,
- 1/2 papryki czerwonej,
- 1 mała cukinia,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- sól, pieprz, oregano, papryka słodka,
- 1 łyżka oleju do smażenia.
- 200 g jogurtu naturalnego,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz.
- 100 g startego żółtego sera np.: gouda,
- masło do wysmarowania formy.
Jak zrobić tort naleśnikowy wytrawny?
Sposób przygotowania:
- Zacznij od zrobienia ciasta naleśnikowego. W dużej misce wymieszaj mleko, wodę, jajka, mąkę, sól i olej.
- Ubij trzepaczką lub mikserem na jednolitą masę. Odstaw na 15 minut.
- Następnie usmaż naleśniki. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Wylewaj cienką warstwę ciasta i smaż naleśniki z obu stron na złoto. Powinno wyjść około 10 sztuk.
- Przygotuj farsz. Obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek. Marchewkę zetrzyj na tarce, paprykę i cukinię pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż cebulę, dodaj czosnek i mięso. Smaż, aż mięso się zrumieni.
- Dodaj warzywa i smaż przez 5–7 minut. Na koniec dodaj koncentrat i przyprawy. Duś wszystko razem jeszcze 2–3 minuty.
- Zrób sos jogurtowy. Wymieszaj jogurt z przeciśniętym czosnkiem, dopraw solą i pieprzem.
- Złóż wytrawny tort naleśnikowy. Formę do zapiekania np. tortownicę posmaruj masłem. Na dnie ułóż naleśnik, posmaruj go farszem, przykryj kolejnym naleśnikiem.
- Powtarzaj do wyczerpania składników. Na wierzchu rozsmaruj sos jogurtowy i posyp startym serem.
- Na koniec zapiecz tort naleśnikowy wytrawny w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz przez 15–20 minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.
PoradaJeśli chcesz przygotować tort naleśnikowy znacznie sprawniej, to możesz dzień wcześniej posiekać warzywa i usmażyć naleśniki. Dzięki temu oszczędzisz czas w dniu składania tortu. Nadmiar farszu możesz też zrobić wcześniej, a nawet zamrozić na później. Co więcej, w wersji bezmięsnej mięso mielone możesz zastąpić czerwoną lub zieloną soczewicą, która po doprawieniu zyska smak umami przypominający mięso.
Niech ten prosty przepis przekona cię, że zrobienie tortu naleśnikowego na słono nie jest trudne. To danie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i elegancką kolację. Po upieczeniu dobrze trzyma kształt i można go łatwo pokroić na porcje. Jeśli zostanie – idealnie nadaje się na lunch do pracy następnego dnia. Smacznego!