Zatrzymaj letnie smaki na talerzu. Zdrowe i smaczne przepisy z owocami
W tym artykule:
Maliny bogate są w witaminy C, E i z grupy B, a także magnez, wapń, żelazo i potas.
Borówki cechują się podobnymi supermocami, a oprócz tego zawierają antyoksydanty i związki, które niszczą zły cholesterol (LDL).
Z kolei nektarynki i brzoskwinie, dzięki swym właściwościom i dużej ilości błonnika, regulują funkcjonowanie układu pokarmowego, zapobiegając zaparciom i wzdęciom, dobrze też wpływają na układ krążeniowy.
Owoce te świetnie komponują się z kluskami leniwymi, naleśnikami, drożdżówkami i granolą. Dr Małgorzata Jackowska, dietetyczka dziecięca i ekspertka kampanii "Talerz dobrych porcji - dla zdrowego rozwoju dziecka" proponuje przepisy na zdrowe letnie przekąski.
Kluski leniwe z twarożkiem i owocami
Składniki:
- Twaróg półtłusty - 250g
- Jajko - 1 średnie
- Mąka pszenna - ok. 50g
- Masło - 1 łyżka
- Szczypta soli
- Do podania:
- Serek homogenizowany naturalny lub jogurt naturalny
- Owoce - np. borówki i nektarynki
- Ewentualnie cukier lub erytrol
Wykonanie
W misce wymieszaj składniki na kluski, ale - uwaga! - oddziel białko i ubij je na sztywną pianę przed dodaniem do ciasta. Nie dodawaj zbyt dużo mąki, żeby kluski nie były twarde. Na wysypaną mąką deskę lub blat wyłóż ciasto i uformuj wałeczki, a następnie odkrawaj nożem kluski. Zagotuj garnek wody i wkładaj kluski porcjami do gotującej się wody (nie powinna mocno bulgotać, ale lekko wrzeć). Kiedy wypłyną na powierzchnię, są gotowe - wyławiaj je łyżką cedzakową i odkładaj na talerz lub półmisek. Podaj kluski leniwe z serkiem lub jogurtem i owocami. Możesz nieco posłodzić cukrem lub erytrolem.
Domowe drożdżówki z serem, jagodami i malinami
Składniki (na 6 drożdżówek):
Ciasto na drożdżówki:
- Mąka pszenna - 250g
- Drożdże suszone - 7g (1 opak.)
- Mleko - 1/2 szkl. (ok. 125ml)
- Cukier - 1-2 łyżki
- Żółtko - 1 szt.
- Masło - 50g (1/4 kostki)
- Sól - szczypta
Nadzienie:
- Ser twarogowy - 150g (1 opak.)
- Budyń bez cukru - 1 opak.
- Cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy i cukier - 1 opak. cukru lub 1 łyżeczka ekstraktu i 1-2 łyżki cukru
- Jagody i maliny świeże lub mrożone - ok. 200g
- Żółtko - 1 szt.
- Ewentualnie - odrobina cukru lub erytrolu
Wykonanie
Podgrzej mleko z masłem w rondelku - masło powinno się roztopić, ale nie doprowadzaj mleka do wrzenia. Wrzuć pozostałe składniki ciasta drożdżowego do miski i wymieszaj, a na końcu dodaj przestudzone mleko z masłem. Zagniataj, aż wszystkie składniki się połączą, lub użyj robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto będzie lekko klejące. Zostaw je w misce pod przykryciem w ciepłym miejscu, żeby urosło (na około godzinę).
Zmiksuj twaróg z żółtkiem, słodzidłem i proszkiem budyniowym. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat lub deskę i rozwałkuj na grubość około 1-1,5 cm. Może mieć kształt prostokątny lub podłużnej elipsy. Wyłóż masę twarogową na ciasto i rozsmaruj równomiernie, zostawiając brzegi. Na koniec wyłóż na ciasto owoce i jeśli chcesz, możesz posypać jeszcze odrobiną cukru lub erytrolu. Zawiń dłuższe brzegi ciasta do środka, żeby przykryć cały farsz, lub zwiń w rulon (wtedy uzyskasz drożdżowe ślimaczki).
Pokrój na 6 części i ułóż na blaszce piekarnika przykrytej papierem do pieczenia. Zostaw odstępy między bułeczkami.
Nastaw piekarnik na 160 stopni C i nagrzewaj go około 10 minut. W tym czasie drożdżówki jeszcze urosną przed włożeniem do pieca. Piecz około 20 minut, aż będą rumiane, a następnie zgaś piekarnik i zostaw drożdżówki w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 10-15 minut. Po tym czasie wyjmij.
Porada: Wyjęte z piekarnika drożdżówki możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem (wymieszaj sok z cytryny z cukrem pudrem). Podawaj przestudzone, najlepiej z dodatkiem świeżych owoców. Do nadzienia możesz użyć różnych sezonowych owoców!
Naleśniki z twarożkiem owocowym
Składniki:
Ciasto na naleśniki (około 6 sztuk)
- Jajka - 1 szt.
- Mleko - 1,5 szkl.
- Mąka - ok. 3/4 szkl.
- Olej - 2 łyżki
Nadzienie:
- Ser biały półtłusty lub twaróg sernikowy mielony - 250g (1 opak.)
- Owoce sezonowe - np. borówki, nektarynka, maliny, jagody
- Jogurt naturalny - 150g (małe opak.)
- Ekstrakt waniliowy - 2 łyżeczki lub cukier waniliowy - 1 opak.
Wykonanie
Przygotuj ciasto na naleśniki: wbij jajka do miski, dodaj mleko i olej, i dokładnie roztrzep rózgą kuchenną lub mikserem. Dodaj mąkę i znowu dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię do smażenia naleśników (lub płaską patelnię) i wylej pierwszą porcję ciasta. Obróć dopiero, gdy spód naleśnika dobrze się zetnie. Smaż kolejne naleśniki na niedużym ogniu i odkładaj na talerz, jeden na drugim, dzięki temu zostaną miękkie. Dodaj ekstrakt waniliowy do twarogu i napełniaj naleśniki waniliowym twarożkiem, dodając owoce. Podaj z dodatkiem jogurtu.
Jogurt z czekoladową granolą i sezonowymi owocami
Składniki (większa porcja granoli na zapas):
Granola:
- Płatki owsiane - 1 szkl.
- Płatki jęczmienne - 1 szkl.
- Kakao - 3-4 łyżki
- Orzechy - np. włoskie, laskowe - 1/2 szkl.
- Miód - 2-3 łyżki
Dodatkowo
- Jogurt naturalny
- Owoce - gruszka, borówki, truskawki, nektarynka, brzoskwinia
- Czekolada - mleczna lub gorzka
Wykonanie
Wrzuć do miski składniki granoli i dokładnie wymieszaj. Orzechy powinny być posiekane, a miód płynny. Rozłóż granolę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podpiecz około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C. Zamieszaj w międzyczasie. Wystudź i posiekaj na mniejsze kawałki, jeśli powstały grudki, a następnie przełóż do szczelnego opakowania i trzymaj w lodówce. Przełóż jogurt do miski, dodaj kilka łyżek granoli. Umyj owoce i pokrój w mniejsze kawałki, jeśli to potrzebne. Na koniec posyp wszystko posiekaną czekoladą, np. mleczną.
Porada: Jeśli masz miód o gęstej konsystencji, lekko podgrzej go w kąpieli wodnej.