Zielony ryż. Przepis na meksykański arroz verde
Jeśli chcesz wnieść na stół powiew Meksyku i zaskoczyć bliskich wyjątkowym dodatkiem, poznaj przepis na arroz verde, czyli aromatyczny zielony ryż. To klasyczna potrawa meksykańskiej kuchni, w którym długie ziarenka białego ryżu gotują się w bulionie z dodatkiem zblendowanych ziół, papryki poblano i czosnku. Efekt? Intensywnie zielone, pachnące danie, które świetnie komponuje się z grillowanym mięsem, rybą, a nawet samodzielnie – z odrobiną limonki i świeżej kolendry.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | EzumeImages/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk
Zielony ryż – przepis na meksykański arroz verde
Czas przygotowania: 60 minut.
Liczba porcji: dla 6 osób.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- 1 i 1/2 szklanki długiego białego ryżu,
- 2 i 1/4 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu drobiowego,
- 1 szklanka posiekanej natki pietruszki,
- 1/2 szklanki posiekanej świeżej kolendry,
- 2 duże papryki poblano,
- 2 łyżki posiekanej cebuli,
- 1 ząbek czosnku, posiekany,
- sól do smaku.
Jak zrobić arroz verde, czyli zielony ryż?
Sposób przygotowania:
- Na początku zmiksuj w blenderze natkę pietruszki, kolendrę, pokrojoną i pozbawioną nasion paprykę poblano, cebulę, czosnek i 1/2 szklanki bulionu, aż do uzyskania gładkiej masy.
- Następnie w garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Wsyp ryż, dokładnie wymieszaj i smaż, aż zacznie się delikatnie złocić, co jakiś czas mieszając.
- Wlej do ryżu przygotowaną zieloną masę. Podsmaż przez 1–2 minuty, cały czas mieszając.
- Wlej pozostały bulion, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum, przykryj i gotuj około 15 minut albo zgodnie z instrukcją na opakowaniu ryżu.
- Zdejmij z ognia, przykryj garnek czystą ściereczką, nałóż pokrywkę i odstaw na 20 minut, aby ryż przeszedł smakiem i aromatem. W tym czasie nabierze też sypkiej konsystencji.
- Na koniec zielony ryż spulchnij widelcem, posyp dodatkową kolendrą i serwuj jako aromatyczny dodatek do dania głównego.
Arroz verde, czyli zielony ryż, to wyjątkowy sposób, by wzbogacić codzienny obiad nutą egzotyki prosto z Meksyku. Dzięki połączeniu ziół i niezbyt ostrej w smaku papryki poblano ryż nabiera nie tylko pięknego koloru, ale też głębokiego, świeżego smaku. To idealny dodatek do dań z pieczonego kurczaka, do potrawki z indyka lub smażonego tofu. Smacznego!