Kulinarna ekstrawagancja z dziczyzną – Maciej Woźniak zachwyca smakiem

W ostatnim odcinku programu "Hej Poznań" kulinarny mistrz Maciej Woźniak zaprezentował prawdziwą ucztę dla miłośników dziczyzny. Szef kuchni przygotował kilka wykwintnych dań, które zachwyciły nie tylko smakiem, ale i kunsztem wykonania.​

Kulinarna Ekstrawagancja z Dziczyzną.Kulinarna ekstrawagancja z dziczyzną.
Źródło zdjęć: © "Hej Poznań"
Angelika W.

W ostatnim odcinku programu "Hej Poznań" kulinarny mistrz Maciej Woźniak zaprezentował prawdziwą ucztę dla miłośników dziczyzny. Szef kuchni przygotował kilka wykwintnych dań, które zachwyciły nie tylko smakiem, ale i kunsztem wykonania.​

Pierwszym z serwowanych dań było carpaccio z jelenia – cienko pokrojone, delikatne mięso, które kucharz podał z oliwą czosnkową, ostrą musztardą oraz marynowanymi grzybkami. Całość dopełniła sałatka z selera i jabłka oraz posypka z parmezanu i liofilizowanej dyni.​

Następnym punktem menu był stek z jelenia, smażony przez trzy minuty z każdej strony. Na końcowym etapie przyprawiony pieprzem i solą, podany został z frytkami z buraka, sosem pieczeniowym oraz aromatycznym masłem z konfiturą z cebuli. Do tego szef kuchni dołączył jarmużowe chimichurri, nadające daniu niepowtarzalny charakter.​

Na stole pojawiła się również rolada z dzika, wypełniona grzybami i karmelizowanymi warzywami – selerem, marchwią i pietruszką. Całość harmonijnie komponowała się z purée z selera przygotowanym na bazie mleka oraz sosem powstałym w trakcie pieczenia rolady.​

Kulminacją kulinarnej uczty było ossobuco z giczy jelenia. Mięso zostało najpierw obsmażone na oleju rzepakowym, a następnie doprawione solą, pieprzem i papryką. Po dodaniu pomidorów i podlaniu wywarem, gicz dusiła się przez trzy godziny, by osiągnąć perfekcyjną miękkość. Pod koniec procesu dołożono warzywa krojone w nieregularne słupki, a całość została podana z zapiekanką ziemniaczaną.​

Maciej Woźniak udowodnił, że kuchnia dziczyzny może być nie tylko smaczna, ale również wyrafinowana i nowoczesna.Jego dania, pełne wyrazistych smaków i starannie dobranych składników, to inspiracja dla wszystkich, którzy chcą odkrywać nowe kulinarne doznania.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Warszawa: 15-latka spadła z mostu Średnicowego. Trafiła do szpitala
Warszawa: 15-latka spadła z mostu Średnicowego. Trafiła do szpitala
Iwonicz-Zdrój: Mieszkańcy "crossowali" i maszerowali dla małej Hani
Iwonicz-Zdrój: Mieszkańcy "crossowali" i maszerowali dla małej Hani
Konin: Umowa na nowy most podpisana. Prace ruszą niebawem
Konin: Umowa na nowy most podpisana. Prace ruszą niebawem
Słoneczne suplementy i zdrowie skóry. Witamina D niezbędna na jesień
Słoneczne suplementy i zdrowie skóry. Witamina D niezbędna na jesień
Świętokrzyskie: Burza, ulewa i grad. Są ostrzeżenia i alert RCB
Świętokrzyskie: Burza, ulewa i grad. Są ostrzeżenia i alert RCB
Podlaskie: Policjanci wzięli się za przewoźników. Posypały się mandaty
Podlaskie: Policjanci wzięli się za przewoźników. Posypały się mandaty
II bitwa pod Marną. Ostatnia ofensywa Niemiec
II bitwa pod Marną. Ostatnia ofensywa Niemiec
Zakręt: Auto dostawcze wypadło z jezdni na trasie S17
Zakręt: Auto dostawcze wypadło z jezdni na trasie S17
Łódź: Którędy Kolej Dużych Prędkości przejdzie przez Retkinię?
Łódź: Którędy Kolej Dużych Prędkości przejdzie przez Retkinię?
Kamień z Rosetty. Dzięki niemu odczytano hieroglify
Kamień z Rosetty. Dzięki niemu odczytano hieroglify
Zmiany w wypłatach 800 plus. Wiele rodzin się ucieszy
Zmiany w wypłatach 800 plus. Wiele rodzin się ucieszy
Łańcut: Radwańska ograła... Janowicza, czyli gwiazdorski mikst. W finale turnieju siostra Hurkacza i Słowak z mocnym CV
Łańcut: Radwańska ograła... Janowicza, czyli gwiazdorski mikst. W finale turnieju siostra Hurkacza i Słowak z mocnym CV