Kulinarna ekstrawagancja z dziczyzną – Maciej Woźniak zachwyca smakiem
W ostatnim odcinku programu "Hej Poznań" kulinarny mistrz Maciej Woźniak zaprezentował prawdziwą ucztę dla miłośników dziczyzny. Szef kuchni przygotował kilka wykwintnych dań, które zachwyciły nie tylko smakiem, ale i kunsztem wykonania.
W ostatnim odcinku programu "Hej Poznań" kulinarny mistrz Maciej Woźniak zaprezentował prawdziwą ucztę dla miłośników dziczyzny. Szef kuchni przygotował kilka wykwintnych dań, które zachwyciły nie tylko smakiem, ale i kunsztem wykonania.
Pierwszym z serwowanych dań było carpaccio z jelenia – cienko pokrojone, delikatne mięso, które kucharz podał z oliwą czosnkową, ostrą musztardą oraz marynowanymi grzybkami. Całość dopełniła sałatka z selera i jabłka oraz posypka z parmezanu i liofilizowanej dyni.
Następnym punktem menu był stek z jelenia, smażony przez trzy minuty z każdej strony. Na końcowym etapie przyprawiony pieprzem i solą, podany został z frytkami z buraka, sosem pieczeniowym oraz aromatycznym masłem z konfiturą z cebuli. Do tego szef kuchni dołączył jarmużowe chimichurri, nadające daniu niepowtarzalny charakter.
Na stole pojawiła się również rolada z dzika, wypełniona grzybami i karmelizowanymi warzywami – selerem, marchwią i pietruszką. Całość harmonijnie komponowała się z purée z selera przygotowanym na bazie mleka oraz sosem powstałym w trakcie pieczenia rolady.
Kulminacją kulinarnej uczty było ossobuco z giczy jelenia. Mięso zostało najpierw obsmażone na oleju rzepakowym, a następnie doprawione solą, pieprzem i papryką. Po dodaniu pomidorów i podlaniu wywarem, gicz dusiła się przez trzy godziny, by osiągnąć perfekcyjną miękkość. Pod koniec procesu dołożono warzywa krojone w nieregularne słupki, a całość została podana z zapiekanką ziemniaczaną.
Maciej Woźniak udowodnił, że kuchnia dziczyzny może być nie tylko smaczna, ale również wyrafinowana i nowoczesna.Jego dania, pełne wyrazistych smaków i starannie dobranych składników, to inspiracja dla wszystkich, którzy chcą odkrywać nowe kulinarne doznania.