Kulinarna ekstrawagancja z dziczyzną – Maciej Woźniak zachwyca smakiem

W ostatnim odcinku programu "Hej Poznań" kulinarny mistrz Maciej Woźniak zaprezentował prawdziwą ucztę dla miłośników dziczyzny. Szef kuchni przygotował kilka wykwintnych dań, które zachwyciły nie tylko smakiem, ale i kunsztem wykonania.​

Kulinarna Ekstrawagancja z Dziczyzną.Kulinarna ekstrawagancja z dziczyzną.
Źródło zdjęć: © "Hej Poznań"
Angelika W.

W ostatnim odcinku programu "Hej Poznań" kulinarny mistrz Maciej Woźniak zaprezentował prawdziwą ucztę dla miłośników dziczyzny. Szef kuchni przygotował kilka wykwintnych dań, które zachwyciły nie tylko smakiem, ale i kunsztem wykonania.​

Pierwszym z serwowanych dań było carpaccio z jelenia – cienko pokrojone, delikatne mięso, które kucharz podał z oliwą czosnkową, ostrą musztardą oraz marynowanymi grzybkami. Całość dopełniła sałatka z selera i jabłka oraz posypka z parmezanu i liofilizowanej dyni.​

Następnym punktem menu był stek z jelenia, smażony przez trzy minuty z każdej strony. Na końcowym etapie przyprawiony pieprzem i solą, podany został z frytkami z buraka, sosem pieczeniowym oraz aromatycznym masłem z konfiturą z cebuli. Do tego szef kuchni dołączył jarmużowe chimichurri, nadające daniu niepowtarzalny charakter.​

Na stole pojawiła się również rolada z dzika, wypełniona grzybami i karmelizowanymi warzywami – selerem, marchwią i pietruszką. Całość harmonijnie komponowała się z purée z selera przygotowanym na bazie mleka oraz sosem powstałym w trakcie pieczenia rolady.​

Kulminacją kulinarnej uczty było ossobuco z giczy jelenia. Mięso zostało najpierw obsmażone na oleju rzepakowym, a następnie doprawione solą, pieprzem i papryką. Po dodaniu pomidorów i podlaniu wywarem, gicz dusiła się przez trzy godziny, by osiągnąć perfekcyjną miękkość. Pod koniec procesu dołożono warzywa krojone w nieregularne słupki, a całość została podana z zapiekanką ziemniaczaną.​

Maciej Woźniak udowodnił, że kuchnia dziczyzny może być nie tylko smaczna, ale również wyrafinowana i nowoczesna.Jego dania, pełne wyrazistych smaków i starannie dobranych składników, to inspiracja dla wszystkich, którzy chcą odkrywać nowe kulinarne doznania.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Arkady Wrocławskie znikają. Trwa rozbiórka obiektu
Arkady Wrocławskie znikają. Trwa rozbiórka obiektu
Ziemia wysycha, plony maleją. Rolnicy muszą działać
Ziemia wysycha, plony maleją. Rolnicy muszą działać
XIII Bydgoskie Święto Cykliczne. Trwają zapisy na rajd rowerowy
XIII Bydgoskie Święto Cykliczne. Trwają zapisy na rajd rowerowy
Pyrkon 2025. Co będzie się działo na największym festiwalu fantastyki?
Pyrkon 2025. Co będzie się działo na największym festiwalu fantastyki?
Delfin odnowiony. Kolejne fontanny w Nowej Hucie czekają na remont
Delfin odnowiony. Kolejne fontanny w Nowej Hucie czekają na remont
Seria awarii komunikacyjnych w Bydgoszczy. Pęknięta szyna
Seria awarii komunikacyjnych w Bydgoszczy. Pęknięta szyna
Strażacy z Lecki najpopularniejsi w Polsce. Młodość i doświadczenie
Strażacy z Lecki najpopularniejsi w Polsce. Młodość i doświadczenie
"Piknik Rodzinny" na Karolewie-Retkinii Wschód. Warto się tam wybrać
"Piknik Rodzinny" na Karolewie-Retkinii Wschód. Warto się tam wybrać
Ulicami Łodzi przejadą tysiące rowerzystów. Drum&Bike 2025 rozpocznie się w sobotę 7 czerwca o godz. 16 na dworcu Fabrycznym
Ulicami Łodzi przejadą tysiące rowerzystów. Drum&Bike 2025 rozpocznie się w sobotę 7 czerwca o godz. 16 na dworcu Fabrycznym
Klub 22 BLT w Malborku. Stworzyli piękne przedstawienie
Klub 22 BLT w Malborku. Stworzyli piękne przedstawienie
Weronika Ciechowska – jak dziś wygląda córka Grzegorza Ciechowskiego? Zobacz najnowsze zdjęcia!
Weronika Ciechowska – jak dziś wygląda córka Grzegorza Ciechowskiego? Zobacz najnowsze zdjęcia!
Fun Festival 2025 w Sosnowcu. Tak bawiliśmy się pierwszego dnia
Fun Festival 2025 w Sosnowcu. Tak bawiliśmy się pierwszego dnia