Rewolucja w słodyczach. Kakao wychodzi z mody z jednego powodu

Kakao coraz częściej ustępuje miejsca alternatywnym składnikom. Rekordowe wzrosty cen tego surowca w 2024 roku, spowodowane suszą, problemami logistycznymi i spekulacjami na giełdach, zmusiły producentów do rewizji dotychczasowych receptur. To nie tylko kosmetyczne zmiany – to fundamentalna korekta w całej branży spożywczej, która szuka sposobów na zachowanie atrakcyjności produktów przy rosnących kosztach. W efekcie kakao traci swoją uprzywilejowaną pozycję, a konsumenci coraz częściej spotykają się ze składnikami, które jeszcze do niedawna były na marginesie rynku.
KakaoKakao
Źródło zdjęć: © Pixabay | pixabay
Oliwia Marciszewska

W 2024 roku rynek kakao przeżył poważne perturbacje. Najpierw susza w rejonach upraw, potem problemy logistyczne i spekulacje na giełdach – to wszystko doprowadziło do historycznych wzrostów cen. Ceny kontraktów terminowych sięgały ponad 10 000 dolarów za tonę, podczas gdy jeszcze kilka lat temu oscylowały wokół 2 500 dolarów. Taka sytuacja wymusiła na producentach żywności szybkie poszukiwanie alternatyw, by nie podnosić drastycznie cen finalnych produktów.

Carob – coraz poważniejszy konkurent kakao

Jednym z ciekawszych substytutów kakao, który zyskuje na znaczeniu, jest mączka chleba świętojańskiego, znana jako carob. Do niedawna używana sporadycznie, dziś trafia nawet do 20 proc. receptur, gdzie zastępuje kakao. Carob ma naturalnie słodszy smak, nie zawiera cukru ani tłuszczu, a przy tym dobrze znosi procesy produkcyjne. Jego rosnąca popularność wpisuje się też w trend uproszczenia składów i tworzenia produktów funkcjonalnych, które coraz bardziej przyciągają współczesnych konsumentów.

Smak czekolady przestaje być obowiązkowy

Zmieniają się też preferencje konsumentów. Produkty spożywcze, które kiedyś musiały mieć wersję czekoladową, teraz śmiało eksperymentują z pistacjowym, orzechowym czy kawowym aromatem. „Czekolada staje się opcją, a nie obowiązkiem” – zauważają eksperci z branży. W połączeniu z rosnącymi kosztami produkcji to zjawisko jeszcze bardziej osłabia pozycję kakao.

Marcin Stradowski z Foodcom podkreśla, że zwłaszcza w segmencie tańszych słodyczy i produktów masowych zmiany zachodzą bardzo szybko. Producenci coraz częściej rezygnują z prawdziwej czekolady na rzecz polew z tłuszczów roślinnych z niewielkim dodatkiem proszku kakaowego. To tańsze i często niezbędne rozwiązanie, by utrzymać konkurencyjność na rynku.

Sezonowość już nie działa – rynek zmienia logikę

Tradycyjne wzorce sezonowe, które kiedyś dyktowały popyt na kakao (np. wzrost sprzedaży latem w lodziarniach), dziś tracą na znaczeniu. Producenci nie mogą już polegać na dawnych schematach, bo rynek ewoluuje w szybkim tempie. Wyższe ceny finalnych produktów skutkują tym, że konsumenci chętniej wybierają tańsze zamienniki, nawet jeśli oznacza to rezygnację z dobrze znanego, klasycznego smaku czekolady.

W dłuższej perspektywie branża spogląda w stronę innowacji biotechnologicznych. Trwają prace nad hodowlą kakao z komórek roślinnych, które mogłoby uniezależnić produkcję od kaprysów klimatu i kosztów logistycznych. Choć obecnie technologia ta jest kosztowna, może w przyszłości radykalnie odmienić rynek kakao i czekolady.

Wybrane dla Ciebie

Cegielnia: Śmiertelnie potrącił rowerzystę i zaczął uciekać. Kierujący busem był pijany
Cegielnia: Śmiertelnie potrącił rowerzystę i zaczął uciekać. Kierujący busem był pijany
Pisz: Świadek zatrzymał kompletnie pijaną kierującą. 19-latka bez prawa jazdy wydmuchała 2,5 promila
Pisz: Świadek zatrzymał kompletnie pijaną kierującą. 19-latka bez prawa jazdy wydmuchała 2,5 promila
Radzionków: Palił się duży magazyn. Z ogniem walczyło 13 strażackich zastępów
Radzionków: Palił się duży magazyn. Z ogniem walczyło 13 strażackich zastępów
Kalisz: XIII edycja Święta Ulicy Niecałej odwołana
Kalisz: XIII edycja Święta Ulicy Niecałej odwołana
Poznań: Night Run Poznań. Biegacze opanowali miasto o nietypowej porze. Zobaczcie zdjęcia uczestników!
Poznań: Night Run Poznań. Biegacze opanowali miasto o nietypowej porze. Zobaczcie zdjęcia uczestników!
Pruszcz Gdański: Artefakty sprzed kilku tysięcy lat odkryte na terenie Cukrowni na wystawie.
Pruszcz Gdański: Artefakty sprzed kilku tysięcy lat odkryte na terenie Cukrowni na wystawie.
Leszno: C&C Partners Półmaraton Leszno - kilkuset zawodników stanęło na starcie. Mimo deszczu zmierzyli się z dystansem 21 kilometrów
Leszno: C&C Partners Półmaraton Leszno - kilkuset zawodników stanęło na starcie. Mimo deszczu zmierzyli się z dystansem 21 kilometrów
Małopolskie: Na "Podwodnicy Bolesławia" powstało... graffiti. Niestety, podobnie jak droga, napis zniknie pod zalewiskiem
Małopolskie: Na "Podwodnicy Bolesławia" powstało... graffiti. Niestety, podobnie jak droga, napis zniknie pod zalewiskiem
Radzionków: Niebezpieczna noc. Palił się duży magazyn firmy, która zajmuje się montażem klimatyzacji
Radzionków: Niebezpieczna noc. Palił się duży magazyn firmy, która zajmuje się montażem klimatyzacji
Rybnik: Strażacy pomogli małemu kotkowi. Zwierzak wszedł pod samochód i nie potrafił się spod niego wydostać. Auto trzeba było podnosić
Rybnik: Strażacy pomogli małemu kotkowi. Zwierzak wszedł pod samochód i nie potrafił się spod niego wydostać. Auto trzeba było podnosić
Warszawa: Dwa dni koncertów na Bemowie. Wstęp zupełnie darmowy
Warszawa: Dwa dni koncertów na Bemowie. Wstęp zupełnie darmowy
Legnica: Koszmarny wypadek na ulicy Nowodworskiej, jedna osoba nie żyje
Legnica: Koszmarny wypadek na ulicy Nowodworskiej, jedna osoba nie żyje