Kluki: Kto najlepiej piecze i gotuje? Rozstrzygnięto kulinarne konkursy dożynkowe
Dożynki Gminy Kluki w Ścichawie. Konkurs na ciasto i potrawę rozstrzygnięty
Z tej imprezy raczej nikt nie wyszedł głodny. Koła Gospodyń Wiejskich z gminy Kluki stanęły na wysokości zadania i przygotowały wiele pysznych potraw na Dożynki Gminy Kluki, które w niedzielę odbyły się w Ścichawie.
Mieszkańcy, którzy przyjechali na dożynki mogli skosztować na kilku stoiskach chleba ze smalcem i kiszonymi ogórkami, kilku rodzajów pasztetów, był bigos, kapusta na kilka sposobów, aromatyczne zupy, leczo, roladki, żeberka, kotleciki mielone i wiele innych mięsnych specjałów.
Oczywiście na stołach nie zabrakło ciast - od pysznych drożdżowców po kremowe fantazje. Wszystko to można było popić kompocikiem czy delikatną lemoniadą.
Podczas dożynek rozstrzygnięto też konkursy kulinarne i wręczono nagrody. Pierwszy z nich, który wyczarował pyszne słodkości, był konkurencją indywidualną, konkurs na potrawę skierowany był do KGW.
Konkurs na "Kluckie Ciasto":
- I miejsce - "Rozkosz Dubaju Ewelinki" - autorstwa Eweliny Sprzążki z Trząsu
- II miejsce - "Malinowo-pistacjowe fantazje" - Ewa Rabikowska-Hamczyk z Żaru
- III miejsce - Tort bezowo-kawowy - Ewelina Kowalczyk z Żaru
Konkurs "Klucka Potrawa":
- I miejsce - KGW Ścichawa - za boską zupę dyniową
- II miejsce - KGW Kluki - pierogi, które powinny dostać paszport i ruszyć w świat
- III miejsce - KGW Żar - za prawdziwe chłopskie jadło: trochę golonki, trochę kapusty, czyli... niebo na talerzu