Niedziela Parku Zdrojowym w Busku-Zdroju. Pyszne jedzenie na Bitwie Regionów i szalona zabawa w wydarzeniu Lato w Parku
Pyszne jedzenie i szalona zabawa w Parku Zdrojowym w Busku-Zdroju
Na scenie muszli koncertowej w Busku wystąpił zespół Pozytywnie Nakręceni, który porwał publiczność folkowymi i regionalnymi brzmieniami.
Dzieciaki miały swoje królestwo pełne dmuchańców, animacji, konkursów i quizów.
Zobaczcie galerię zdjęć z niedzielnej imprezy w Parku Zdrojowym w Busku-Zdroju
Rozstrzygnięto także pierwszy etap konkursu kulinarnego Bitwa Regionów dla powiatu staszowskiego i buskiego – panie z Kół Gospodyń Wiejskich zachwyciły swoimi popisowymi daniami.
Wygrało Stowarzyszenie Karsy Razem z gminy Pacanów w powiecie buskim. Jury przekonało danie „karp po karsku”. Barbara Bednarz ze Stowarzyszenia „Karsy Razem” przekonywała, że karp to nasza tradycyjna, regionalna potrawa. Nagroda wyniosła 2000 złotych.
Drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Szydłowianki z Szydłowa w powiecie staszowskim za danie dwojak z po szydłowsku z młodą kapustą i ziemniakami. Nagroda 1500 złotych.
Trecie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Tuczępach w powiecie buskim za danie gołąbki po tuczępsku. Nagroda 1000 złotych.
Potrawy oceniało jury w składzie: Mariusz Bezak – ekspert kulinarny, Joanna Karwacka – członek zarządu Polskiej Izby Produktu Lokalnego i Regionalnego, Robert Jurek – zastępca dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, oddział terenowy w Kielcach.
Organizator - Buskie Samorządowe Centrum Kultury podsumowało: "Dziękujemy wszystkim, którzy byli z nami i stworzyli tę wyjątkową atmosferę – „Lato w Parku” to nie tylko muzyka i atrakcje, ale przede wszystkim wspólne, radosne chwile!
Zobaczcie galerię zdjęć z niedzielnej imprezy w Parku Zdrojowym w Busku-Zdroju