Słodki sok z truskawek na zimę. Idealny do herbaty, naleśników i deserów
Jeśli tak jak ja uwielbiasz truskawki, już dziś przygotuj z nich pyszny sok. To tylko trzy składniki i minimum wysiłku. Wystarczy zagotować wodę z cukrem i dodać do niej pokrojone truskawki. Przepis, którym się dzisiaj dzielę jest tradycyjny i prosty. Taki sok z truskawek bez sokownika robiła moja babcia. Mimo tego, że nie używamy żadnych urządzeń, przepis nie wymaga od nas wiele pracy. Potrzebujemy jedynie dużego garnka i sita. Przecieranie truskawek przez sito jest proste, a powstałą masę możesz zużyć do naleśników, placków czy deserów. Sok z truskawek na zimę wychodzi słodki i dość gęsty. Potem można go dolewać do herbaty czy rozcieńczyć z wodą gazowaną, żeby uzyskać pyszny napój truskawkowy. Pulpę z truskawek możesz także zamrozić w foliowym woreczku strunowym. To najlepszy sposób na zachowanie smaku letnich owoców. Osłodzą ci jesienne i zimowe wieczory. Wypróbuj prosty przepis na wyśmienity sok truskawkowy.
Sok z truskawek – przepis tradycyjny
Czas przygotowania: 40 minut.
Porcja: ok. 2,5 l soku z truskawek.
Poziom trudności: łatwe.
Składniki:
- 2 kg dojrzałych truskawek,
- 800 g cukru,
- 1,5 litra wody.
Jak zrobić sok z truskawek bez sokownika?
Sposób przygotowania:
- Wyparzyłam i wysuszyłam słoiki.
- W dużym garnku (ok. 3 l) zagotowałam wodę z cukrem. Dokładnie wymieszałam.
- Truskawki umyłam, pozbawiłam szypułek i pokroiłam. Dodałam do zagotowanej wody z cukrem.
- Kiedy woda z truskawkami ponownie się zagotowała, zmniejszyłam ogień i gotowałam jeszcze 20 minut.
- Następnie wzięłam drugi garnek, ułożyłam na nim sito i przetarłam truskawki tak, aby uzyskać sok.
- Truskawki, które zostały z gotowania, włożyłam do woreczka strunowego i zamroziłam. Możesz także od razu zużyć truskawki do naleśników, placków czy innych deserów.
- Gorący sok z truskawek wlałam do słoików.
- Słoiki ustawiłam na ściereczce do góry dnem, do całkowitego przestygnięcia.