Pyszna uczta na Cyprze. Podpowiadam, co zjeść w czasie urlopu na Wyspie Afrodyty
W tym artykule:
Meze na Cyprze – niekończąca się uczta
Jeśli myślisz, że wiesz, czym jest uczta, to znaczy, że nie jadłeś jeszcze meze na Cyprze. Meze to nie tyle danie, ile całe doświadczenie. Zamawiając meze w lokalnej tawernie, dostajesz nawet kilkanaście (albo i więcej!) małych dań serwowanych jedno po drugim.
Od aromatycznych dipów jak tahini, hummus i tzatziki, przez oliwki, grillowane warzywa i sałatki, po ryby, owoce morza, souvlaki i sheftalia. Nie masz pojęcia, ile smaków może zmieścić się na jednym stole!
To nie tylko posiłek, to rytuał. Cypryjczycy celebrują wspólne jedzenie, nikt się nie spieszy, a kolejne dania pojawiają się jakby bez końca. Drewniane stoły, kieliszek lokalnego wina i zapach ziołowych przypraw unoszący się w powietrzu – wspomnienie idealne.
Czytaj też: Urlop na Cyprze? Odkryj 6 perełek z listy UNESCO – archeologiczne skarby, bizantyjskie świątynie i inne turystyczne cuda
Halloumi – ser, który podbija serce
Nie wyobrażam sobie Cypru bez halloumi. Ten tradycyjny ser to absolutny bohater wielu dań. Jest sprężysty, słonawy i doskonały do grillowania. W przeciwieństwie do większości serów halloumi nie topi się na patelni, dzięki czemu zyskuje chrupiącą skórkę i zachowuje zwartą strukturę.
Zajadałam się nim na nim podczas każdego meze (tak, halloumi z pomidorami i chlebkiem pita to czysta poezja!), w sałatkach i jako przekąska do wina. Najlepszy był ten świeżo grillowany z odrobiną oliwy z oliwek i oregano. Jeśli zakochasz się w nim tak jak ja, polecam przywieźć kilka paczek do domu – wiele sklepów oferuje wersje pakowane na wynos.
Souvlaki, kleftiko i inne mięsne cuda
Mięso to kolejna podstawa cypryjskiej kuchni. Jeśli lubisz konkretne dania, koniecznie spróbuj souvlaki – marynowanych i grillowanych szaszłyków z kurczaka, wieprzowiny lub jagnięciny. Próbowałam też sheftalia – cypryjskich kiełbasek z mielonego mięsa. Smak? Niezapomniany.
Jednym z najbardziej aromatycznych dań było dla mnie kleftiko – jagnięcina pieczona powoli w glinianym piecu. Mięso dosłownie rozpada się pod widelcem, a ziołowy zapach rozchodzi się na całą ulicę. Jeśli jesteś fanem duszonych dań, sięgnij po stifado, czyli gęsty gulasz z królika lub wołowiny z cebulką i pomidorami.
Zakochasz się w tej kuchni
Z Cypru przywiozłam nie tylko butelkę oliwy i lokalne wina, ale przede wszystkim wspomnienia smaków, które zostaną ze mną na długo. Jeśli wybierasz się na tę wyspę, nie zatrzymuj się na jedzeniu w hotelu. Odwiedź lokalne tawerny, zamawiaj to, czego nie znasz, dziel się talerzem z towarzyszami i daj się porwać kulinarnej przygodzie.
Źródło: własne