Bądź smakoszem jak grzybiarka Marta. Odkryj intrygujące grzyby po cygańsku

Jesień to czas obfitości w lesie, a grzybiarka Marta, wie, jak przygotować grzyby po cygańsku. Podzieliła się ze mną sposobem na zamknięcie ich w słoikach. Odkryj sprawdzony, tradycyjny przepis, który krąży w jej rodzinie od lat. Oto receptura prosto od pani Marty, zaradnej gospodyni, która każdą jesień spędza na wekowaniu leśnych skarbów.
Grzyby po cygańskuSmakowite grzyby po cygańsku łączą pikantny smak chili z kwaśnymi pomidorami.
Źródło zdjęć: © GettyImages.com | elena hramowa/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Anna Daniluk

Grzyby po cygańsku - przepis do obiadu

Liczba porcji: około 4 słoiki po 700 ml.

Czas przygotowania: około 30 minut (bez czasu pasteryzacji).

Stopień trudności: ławy.

Składniki:            

  • 2 kg oczyszczonych i obgotowanych grzybów leśnych (np. podgrzybki, borowiki),             
  • 4 duże cebule
  • 2 papryki czerwone       
  • 200 g przecieru lub koncentratu pomidorowego,
  • 1 szklanka (około 200 ml) oleju rzepakowego,   
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego 10 procent,
  • 1/2 szklanki wody,         
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soli,       
  • 4 liście laurowe,             
  • 8 ziaren ziele angielskiego,
  • 10 ziaren pieprzu czarnego,       
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej.

Jak przygotować grzyby po cygańsku?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku oczyść dokładnie grzyby.
  2. Pokrój większe sztuki na mniejsze kawałki, małe pozostaw w całości.
  3. Włóż grzyby do dużego garnka, zalej wodą i posól.
  4. Gotuj grzyby przez około 15 minut od momentu zawrzenia wody.
  5. Odcedź ugotowane grzyby i pozostaw do ostygnięcia.
  6. Następnie obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Umyj papryki, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.
  7. Rozgrzej olej na dużej patelni lub w szerokim garnku.
  8. Dodaj cebulę i zeszklij ją (nie rumień!).
  9. Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojoną paprykę oraz obgotowane grzyby.
  10. Wymieszaj i duś całość na wolnym ogniu przez około 10 minut.
  11. W trakcie przygotuj marynatę do grzybów po cygańsku. W osobnym rondelku zagotuj wodę z octem, solą, cukrem oraz przyprawami: liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem ziarnistym i ewentualnie ostrą papryką.
  12. Gotuj zalewę przez chwilę, aby smaki się połączyły. Wlej zalewę do garnka z grzybami i warzywami.
  13. Dodaj przecier lub koncentrat pomidorowy. Wymieszaj dokładnie i duś całość jeszcze przez około 15 minut.
  14. Przygotuj czyste, wyparzone słoiki. Nakładaj gorącą masę grzybową do słoików, pozostawiając około 1,5 cm wolnej przestrzeni od góry.
  15. Oczyść dokładnie ranty słoików i zakręć mocno wyparzonymi zakrętkami.

Pasteryzacja grzybów po cygańsku do słoików

Pasteryzuj słoiki (klasycznie w garnku lub na sucho w piekarniku) przez około 20-25 minut. Czas pasteryzacji licz od momentu zagotowania się wody w garnku lub osiągnięcia przez piekarnik 120-130°C. Wyjmij słoiki i ustaw je do góry dnem na ściereczce, aż do całkowitego ostygnięcia.

Skoro znasz etapy przygotowania aromatycznych grzybów po cygańsku do słoików, to nie zwlekaj i zrób własną porcję. Pamiętaj, że sekret tego dania tkwi w precyzji i doborze składników. Obgotuj grzyby, zeszklij cebulę i poświęć czas na staranną pasteryzację. Kiedy tylko nadejdzie zima i otworzysz słoik z tymi grzybami po cygańsku w pomidorach, z pewnością przypomną ci się chwile spędzone w polskich lasach. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Brodnica: Dworzec zyska nowy blask. Na jego remont są już pieniądze
Brodnica: Dworzec zyska nowy blask. Na jego remont są już pieniądze
Moda męska XIX wieku. Elegancja, która kosztowała fortunę
Moda męska XIX wieku. Elegancja, która kosztowała fortunę
Bełchatów: Mistrzostwa Powiatu w Sztafetowych Biegach Przełajowych
Bełchatów: Mistrzostwa Powiatu w Sztafetowych Biegach Przełajowych
Chmielów: Pożar altany. W akcji cztery zastępy straży
Chmielów: Pożar altany. W akcji cztery zastępy straży
Tarnów: W pierwszy weekend października będzie m.in. festiwal czekolady
Tarnów: W pierwszy weekend października będzie m.in. festiwal czekolady
Traktat w Trianon. Największa tragedia Węgier w XX wieku
Traktat w Trianon. Największa tragedia Węgier w XX wieku
Kolejny Polak dołączył do drużyny z zaplecza czeskiej ekstraligi
Kolejny Polak dołączył do drużyny z zaplecza czeskiej ekstraligi
Poznań: Ulica Bobrownicka z nowym chodnikiem i przystankiem
Poznań: Ulica Bobrownicka z nowym chodnikiem i przystankiem
Marek Zapałowski, trener OPTeam Energia Polska Resovia: Myślę, że mieliśmy najcięższy terminarz ze wszystkich drużyn w tej lidze
Marek Zapałowski, trener OPTeam Energia Polska Resovia: Myślę, że mieliśmy najcięższy terminarz ze wszystkich drużyn w tej lidze
Krotoszyn: Seniorzy z Oddziału Rejonowego spotkali się, by wysłuchać o profilaktyce raka piersi
Krotoszyn: Seniorzy z Oddziału Rejonowego spotkali się, by wysłuchać o profilaktyce raka piersi
Stara Błotnica: Autobus znowu zabiera pasażerów do Radomia
Stara Błotnica: Autobus znowu zabiera pasażerów do Radomia
Grajewo: Małżeństwo postanowiło okraść dyskont. Grasowali przy tylnym wejściu i zaangażowali 10-letniego syna
Grajewo: Małżeństwo postanowiło okraść dyskont. Grasowali przy tylnym wejściu i zaangażowali 10-letniego syna