Bliżyn: Kuchnia łączy pokolenia. Lepienie i degustacja pierogów
Towarzystwo Przyjaciół Dzieci - Oddział Gminny Bliżyn wspólnie z grupą inicjatywną pozyskali środki na realizację projektu pod nazwą "Kuchnia łączy pokolenia - kulinarne spotkania międzypokoleniowe" Głównym celem projektu jest integracja mieszkańców, tych dużych z małymi i odwrotnie. A gdzie najlepiej się poznać? Podczas wspólnego gotowania.
Wspólne gotowanie w gminie Bliżyn. Super inicjatywa "Kuchnia łączy pokolenia"
Głównym celem projektu jest integracja międzypokoleniowa mieszkańców gminy Bliżyn poprzez zaangażowanie dzieci i młodzieży w podtrzymywanie i upowszechnianie wiedzy o tradycjach kulinarnych naszego regionu.
Młodzi mieszkańcy gminy Bliżyn poznawali tajniki lokalnej kuchni
W Izbie Regionalnej, u państwa Ewy Matli i Wiesława Szweja w Sorbinie, w dniach 8 - 11 września, odbyły się warsztaty kulinarne dla dzieci z klas I - IV ze szkół podstawowych z Bliżyna, Mroczkowa i Sorbina. Poprowadziły je panie z Klubu Seniora "Pogodni" z Sorbina: Halina Smulczyńska, Zdzisława Kopeć, Ewa Boczek i Lidia Kij oraz członkinie Towarzystwa Przyjaciół Dzieci: Grażyna Kij, Halina Fidor i Agnieszka Werens.
- Dzieci nauczyły się przygotować tradycyjne pierogi z różnymi farszami: serem, szpinakiem, kapustą, czy mięsem. Zapoznały się z domowym sposobem wyrabiania masła ze śmietany za pomocą maselnicy oraz zwiedziły Izbę Regionalną i obejrzały sprzęty wykorzystywane dawniej przez gospodynie w gospodarstwie domowym. Na zakończenie warsztatów odbyła się wspólna degustacja potraw - mówią inicjatorki międzypokoleniowego gotowania.
Podsumowaniem warsztatów będzie spotkanie integracyjne pod nazwą Święto Pieroga, które odbędzie się 4 października w Izbie Regionalnej w Sorbinie.