Bratoszewice: Młodzi rolnicy sprawdzili w konkursie swoją wiedzę o BHP
Cała konferencja rozpoczęła się o godzinie 10:00, a w czasie jej trwania odbyła się prelekcja przedstawiciela NFZ na temat zdrowego stylu życia. Zwieńczeniem wydarzenia był obiad o godzinie 13:30. W tegorocznej edycji, w etapie szkolnym konkursu, który odbył się w październiku wzięło udział 347 uczniów z 17 szkół rolniczych. Do finału zakwalifikowało się 34 uczestników ze wszystkich szkół biorących udział w etapie szkolnym. Dziesięciu uczestników którzy zdobyli najwięcej punktów w teście, zostało awansowało do drugiego etapu - tym razem ustnego. Każdy z finalistów, losował po trzy pytania.
Są w KGW. Oto co mówią o zaangażowaniu młodzieży
Wyniki konkursu
- Miejsce 1
Kacper Skudlarski - Zespół Szkół nr 1 w Bratoszewicach
- Miejsce 2
Adam Obórka - Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 CKZ w Łowiczu
- Miejsce 3
Krzysztof Rutkowski - Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Brzezinach
Wyróżnienia otrzymali:
- Miłosz Fiks - Zespół Szkół CKR w Sędziejowicach
- Dominik Pakowski - Zespół Szkół CKU w Wolborzu
- Ernest Potomski - Zespół Szkół CKR w Lututowie
- Imer Sejdija - Zespół Szkół CKR w Dobryszycach
- Kamil Szymor - Zespół Szkół CKU w Czarnocinie
- Marcin Duda - Zespół Szkół nr 2 CKZ w Łowiczu
- Bartosz Danych - Zespół Szkół nr 1 w Bratoszewicach
Podsumowanie konkursu poprowadził Artur Pakuła, zastępca dyrektora OR KRUS w Łodzi. W wydarzeniu uczestniczyli m.in.:
- Andrzej Karniszewski - dyrektor ŁODR w Bratoszewicach
- Katarzyna Białek-Traut - dyrektor Biura Regionalnego TUW "TUW"
- Beata Gregorczuk-Rzewuska - dyrektor biura IRWŁ
- Maciej Kossowski - zastępca dyrektora OT KOWR Łódź
- Tomasz Heliński - zastępca Okręgowego Inspektora Pracy w Łodzi
- Agnieszka Żaczek-Czajka - kierownik BP ARiMR w Aleksandrowie Łódzkim
- Rafał Bieniek - Kuratorium Oświaty w Łodzi
Podczas całego konkursu uczestnicy mogli skorzystać z porad specjalistów NFZ, którzy:
- udzielali informacji o programach profilaktyki zdrowotnej,
- zakładali konta na portalu NFZ i dobierali przykładowe plany żywieniowe,
- przekazywali zasady zdrowego stylu życia,
- informowali o dostępie do świadczeń, w tym leczenia uzdrowiskowego,
- pomagali wyszukiwać najbliższe terminy leczenia i placówki w całej Polsce.