Chcesz zrobić coś ekstra na niedzielę? Przygotuj złociste kotlety po kijowsku z maślanym nadzieniem. To danie rozpływa się w ustach
W tym artykule:
Kotlet po kijowsku - przepis
Czas przygotowania: ok. 1 godzina (+ 2-3 godziny chłodzenia mięsa)
Liczba porcji: 9 kotletów
Stopień trudności: średni
Składniki:
- ok.1 kg filetów z piersi kurczaka,
- 200 g masła,
- 3 łyżki posiekanej pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 jajka,
- sól i pieprz (do smaku),
- mąka (do panierowania),
- bułka tarta (do panierowania),
- olej do smażenia,
- wykałaczki (opcjonalnie).
Jak zrobić kotlety po kijowsku?
- Przygotuj mięso. Umyj i osusz filety, a następnie pokrój każdy na trzy części. Rozbij je delikatnie tłuczkiem, żeby były cienkie i łatwe do zwinięcia. Posól i popieprz z obu stron, a potem włóż do lodówki na kilka godzin, żeby nabrały smaku.
- Przygotuj nadzienie. Masło podziel na 9 równych kawałków. Posiekaj drobno pietruszkę i czosnek.
- Wyciągnij mięso z lodówki i zawiń kotlety. Na każdy kawałek mięsa połóż porcję masła, posyp pietruszką i ciasno zwiń w roladkę - możesz spiąć je za pomocą wykałaczek. Postaraj się, żeby masło było dobrze schowane w środku - dzięki temu nie wypłynie podczas smażenia.
- Czas na panierowanie. Każdą roladkę obtocz najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej.
- Na dobrze rozgrzaną patelnię wlej olej i smaż kotlety ze wszystkich stron, aż panierka stanie się złocista i chrupiąca. Po usmażeniu przełóż kotlety na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!
Z czym podawać kotlety po kijowsku?
Kotlety po kijowsku najlepiej smakują w towarzystwie klasycznych dodatków, które podkreślają ich maślany środek i chrupiącą panierkę. Możesz je podać z tłuczonymi ziemniakami lub delikatnym puree oraz mizerią, surówką z kiszonej kapusty, porcją marchewki z groszkiem lub fasolką szparagową. Jeśli wolisz lżejszą wersję, możesz zestawić je ze świeżą sałatką z rukoli, pomidorków koktajlowych i ogórka lub z lekką surówką z kapusty pekińskiej. Świetnie sprawdzą się również pieczone ziemniaki albo frytki i sos śmietanowo-koperkowy albo czosnkowy, które dodadzą potrawie kremowości.
Czym się różni kotlet po kijowsku od devolay?
Kotlet po kijowsku to danie, którego korzenie sięgają Ukrainy, choć jego francuska nazwa ma ciekawą historię. Powstał na przełomie XVIII i XIX wieku, a za jego twórcę uznaje się słynnego kucharza Marie-Antoine Carême - mistrza kuchni gotującego na dworach arystokratów i monarchów, m.in. dla cara Aleksandra I. To właśnie dla niego powstał pierwszy kotlet "de volaille", czyli z drobiu. W oryginalnej wersji to soczysta pierś z kurczaka wypełniona kawałkiem masła i obtoczona w chrupiącej panierce - dzięki temu jest delikatna, pełna smaku i cudownie aromatyczna. Czym zatem się różni kotlet po kijowsku od devolay? Danie jest to samo, ale nazwa kotlet de volaille jest częściej spotykana na zachodzie Europy, a kotlet po kijowsku we wschodniej części kontynentu.