Choroby przy których może zaszkodzić jedzenie mandarynek. W tym przypadku lepiej z nich zrezygnować
Właściwości mandarynek
Mandarynka dostarcza dużej ilości witaminy C, zaledwie sześć tych owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie. Wspomagają układ odpornościowy, poprawiają kondycje skóry, hamują procesy starzenia. Mandarynki są ważnym źródłem przeciwutleniaczy, wspomnianej witaminy C, kwas foliowy oraz potas.
Pytała Polki, czy inwestują. Oto co wyszło z badań
Mandarynki charakteryzują się właśnie wyjątkowym zapachem, co zawdzięczają obecności flawonoidów oraz związków fenolowych. Te naturalne substancje nie tylko nadają owocom wyjątkowy zapach, lecz także wnoszą liczne korzyści zdrowotne. Pomagają zwalczać otyłość, zapobiegać cukrzycy typu 2 i miażdżycy naczyń.
Przeczytaj: Owoce z "Brudnej Dwunastki". One są najbardziej skażone pestycydami - mamy listę
Kiedy warto jeść mandarynki?
Mandarynki znajdują się w kategorii produktów o niskiej zawartości łatwo fermentujących węglowodanów.
Mandarynki mogą być bezpiecznie spożywane przez osoby z przerostem flory bakteryjnej jelita cienkiego (SIBO) oraz zespołem jelita drażliwego (IBS). To sprawia, że te owoce są dostępne dla szerszego grona osób, które poszukują zdrowych i smacznych opcji w ich codziennej diecie.
Te osoby powinny unikać mandarynek
Mandarynka powinna być słodka i soczysta. Wybierając je w sklepie powinniśmy wybierać te najbardziej pomarańczowe lekko miękkie ze skórą mocno przylegającą do owocu. Powinna mieć też intensywny aromat. Wtedy mamy pewność, ze owoc będzie pyszny.
Chociaż mandarynki są niezwykle popularne i smakowite, istnieją pewne przeciwwskazania do ich spożywania. Szczegóły znajdziecie w galerii poniżej: