Ciasto piernikowe z kremem. Zrobisz je na ostatnią chwilę
Nie zdążyłaś upiec piernika na święta? Nic straconego. To pyszne ciasto piernikowe zachwyci twoich gości. Jest puszyste, mięciutkie i pachnie pierniczkami. Dodatkowo przekładam je pysznym kremem kakaowym. Takie ciasto na pewno zrobi wrażenie na święta.
Źródło zdjęć: © freepik.com | Freepik/Valeria Aksakova/zdjęcie ilustracyjne
Karolina Głogowska
Ciasto piernikowe to przepis na ostatnią chwilę dla tych, którzy nie zdążyli upiec piernika albo nie mają pomysłu na świąteczne ciasto. Wypiek robi się bardzo szybko i łatwo, a wychodzi puszysty i mięciutki. Wspaniale pachnie pierniczkami. Dodatkowo warto przełożyć ciasto prostym kremem, który zrobisz raz dwa. Tak samo szybko przygotujesz polewę czekoladową. To ciasto piernikowe pięknie wyrasta, wspaniale smakuje i robi duże wrażenie na świątecznym stole.
Ciasto piernikowe z kremem - przepis na wilgotne ciasto
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Skandal korupcyjny w Ukrainie. Najbliższe otoczenie Zełenskiego pod lupą służb
Porcja: średnia blacha
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- szklanka mąki (ok. 120 g)
- 5 jaj,
- 3/4 szklanki cukru,
- pół tabliczki czekolady deserowej,
- 2 łyżki kakao,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki przyprawy do piernika.
Na krem:
- 400 ml śmietanki 36%,
- 200 g mascarpone,
- łyżka kakao.
Na polewę czekoladową:
- 100 ml śmietanki 36%,
- 100 g czekolady deserowej.
Jak zrobić wilgotne ciasto piernikowe?
- Nagrzej piekarnik do 175 stopni.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj przyprawę do piernika, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj po 1 żółtku i wymieszaj szpatułką.
- Dodaj stopniowo suche składniki z miski i mieszaj lub delikatnie miksuj na gładką masę.
- Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 minut.
- Przygotuj krem. Ubij na sztywno śmietankę, a następnie dodawaj mascarpone. Delikatnie wymieszaj. Dodaj kakao.
- Przestudzone ciasto przekrój na dwa blaty i przełóż kremem.
- Przygotuj polewę. Śmietankę podgrzej w rondelku, dodaj czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Lekko przestudzoną czekoladą polej ciasto. Na wierzch możesz zetrzeć czekoladowe wiórki.