Dawna Krakowska Fabryka Drożdży w Bieżanowie dostała drugie życie
Nowa Drożdżownia w Krakowie-Bieżanowie. Historia i nowoczesność
Deweloperzy coraz częściej przekształcają stare budynki przemysłowe w loftowe apartamenty lub nowoczesne przestrzenie biurowe. To doskonały sposób za zachowanie dziedzictwa architektonicznego przy jednoczesnym zaspokajaniu potrzeb współczesnych miast.
Dawanie drugiego życia starym budynkom wykracza daleko poza tradycyjne remonty. Tego typu projekty wymagają kreatywności i innowacyjnego podejścia do tematu. Architekci w sposób harmonijny muszą połączyć nowoczesny design i technologie z już istniejącymi strukturami, sprawiając, że stare budynki będą spełniać najnowsze standardy i współczesne wymagania. Doskonałymi przykładami takich realizacji są Manufaktura w Łodzi, Stary Browar w Poznaniu, czy Hala Koszyki i Centrum Praskie Koneser w Warszawie.
W Krakowie tego typu przedsięwzięcie jest realizowane obecnie w centrum Bieżanowa, przy ul. Drożdżowej. Dawna fabryka jest od kilku lat własnością firmy Tętnowski Development, która buduje tam nowoczesny kompleks mieszkaniowy, nazwany „Nowa Drożdżownia”. Co ważne - z zachowaniem zabytkowych budynków historycznej Krakowskiej Fabryki Drożdży.
– Nowa Drożdżownia to połączenie nowoczesnej architektury z loftowym klimatem, gdzie przeszłość przenika się z teraźniejszością. Projekt inwestycji idealnie wkomponowuje się w najbliższe otoczenie – niską zabudowę domów jednorodzinnych oraz pobliskie tereny zielone – zaznacza Krzysztof Tętnowski, prezes zarządu Tętnowski Development.
Inwestor osiedla Nowa Drożdżownia mówi też o idei, która przyświecała przedsięwzięciu w Krakowie-Bieżanowie. Podkreśla, że inwestycja przywróci blask starym fabrycznym budynkom i przekształci poprzemysłowy teren w kompleks o spójnym układzie funkcjonalnym i przyjaznej przestrzeni.
- Częścią inwestycji staną się również zabytkowe poprzemysłowe elementy jak wieża i budynek fabryczny, wkomponowane w całość planowanych zabudowań. Projekt rozpoczynamy od wznoszenia budynków jednorodzinnych z własnymi ogrodami - poprzez niską zabudowę szeregową z usługami na parterze, kończąc na zrewitalizowanym budynku mieszkalnym, o historycznym, loftowym charakterze, który zharmonizuje się ze współczesną zabudową – opisuje Krzysztof Tętnowski.
Projekt „Nowa Drożdżownia”, w ramach którego ma powstać w sumie ok. 400 mieszkań i domów, podzielono na cztery etapy. Obecnie realizowana jest część druga przedsięwzięcia – budowa dwupiętrowych budynków wielorodzinnych, a w ostatnim etapie przewdziewano przebudowę zabytkowych zabudowań dawnej fabryki.
Fabryka drożdży w Bieżanowie. Prawie 100 lat historii
Fabrykę Drożdży i Spirytusu Stanisława Porębskiego i Jana Czecza wybudowano przy ul. Drożdżowej w Krakowie na początku XX wieku. Zakłady powstały w miejscu, gdzie wcześniej znajdowała się gorzelnia.
Drożdżownia przez lata kilkukrotnie zmieniała właścicieli. Był wśród nich m.in. okocimski magnat piwny, baron Jan Gotz. Jego założenie było proste - zlikwidować fabrykę w Krakowie, czyli rywala jego browaru w Okocimiu. Potem przez kilka lat fabryka stała pusta. Opuszczonym przedsiębiorstwem zaczęto się interesować ponownie w 1929 r. Pomieszczenia zostały wykupione, działalność fabryki ponownie ruszyła.
Drożdżownia przetrwała II wojnę światową, a po 1945 roku funkcjonowała jak cześć Krakowskich Zakładów Przemysłu Spirytusowego; produkowano tam rocznie ponad 6000 ton drożdży. Już w III RP fabryka w Bieżanowie została połączona z Krakowskim Przedsiębiorstwem Przemysłu Spirytusowego i Drożdżowego „Polmos”. Po roku 2000 zmieniała jeszcze właścicieli, ale dość szybko została zamknięta.
Kilka lat temu opuszczone budynki drożdżowni znalazły nowe zastosowanie. Zainteresowali się nim artyści. W ramach Cracow Art Week Krakers 2019 odbyła się tam pierwsza publiczna prezentacja "Pracowni Drożdżowni" i najnowszych prac jej członków-założycieli: Piotra Lutyńskiego i Adama Rzepeckiego. Choć wydarzenie było jednodniowe, udało nam się zrobić zdjęcia, które prezentują jak wyglądały wtedy niezwykłe wnętrza opuszczonej drożdżowni.