Buczek: Dożynki Województwa Łódzkiego 2025
Wszyscy dziękowali rolnikom w województwie łódzkim
Dożynki wojewódzkie to piękny hołd dla tradycji ludowych oraz wyraz wdzięczności wobec mieszkańców wsi za ich całoroczną pracę. Nieodłącznym elementem takich uroczystości są prezentacje wieńców. To też jest konkursem. W tym roku za najpiękniejszy wieniec uznano pracę wykonaną przez gospodynie z KGW w miejscowości Rajsko Małe, gmina Rozprza. Na drugim miejscu znalazła się praca KGW Rososza, powiat łaski, a na trzecim Koło Gospodyń Wiejskich i Gospodarzy w Paradyżu.
To także niepowtarzalna okazja do spróbowania tego, co najlepsze w regionalnej kuchni. O to zadbało aż 120 kół gospodyń wiejskich z całego województwa. Ich stoiska uginały się od domowych pierogów, swojskich wędlin i puszystych ciast. Jak co, roku częścią wojewódzkiego święta plonów stał konkurs kulinarny "Przyprawione łódzkim smakiem".
Najważniejszym elementem, tradycyjnie pozostaje dzielenie chleba. Tego, który został wypieczony po tegorocznych zbożach. Tak się właśnie stało podczas tegorocznych Dożynek Województwa Łódzkiego. W tym roku starostami dożynek byli Agnieszka Węglewska i Paweł Michalak.
Panie i panowie z KGW pochwalili się swoimi popisowymi daniami przygotowanymi w oparciu o receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, a jury oceniło je w 5 kategoriach: "Mięsne rozmaitości", "Zupy z duszą", "Jarskie cuda", "Słodkie rozkosze" i - nawiązująca do miejsca tegorocznych dożynek - "Truskawkowy zawrót głowy". Najsmaczniejsze dania mogły liczyć na atrakcyjne nagrody - w każdej kategorii zwycięzca pierwszego miejsca dostanie 6000 zł, drugiego - 4000 zł, a trzeciego - 2000 zł.