Dynie, cebule oraz buraczki wciąż na polach - nie wszyscy rolnicy mogą cieszyć się z dożynek
Sezon żniw w 2025 roku zapamiętany zostanie jako fatalny. Zimny i deszczowy lipiec znacznie opóźnił wyjazd kombajnów na pola i wpłynął na kondycję zbóż. Sytuacja zmieniła się w sierpniu. Rolnicy w końcu doczekali się słońca i pogody, która pozwoliła na żniwa.
A po żniwach przyszedł czas na dożynki i odpoczynek. Pola opustoszały, a rolnicy mogli zaznać odrobinę spokoju i powili przygotowywać się do kolejnych zasiewów.
Jednak pośród rolników są jeszcze tacy, którzy o dożynkach i odpoczynku mogą pomarzyć, bo w ich gospodarstwach zbiory mają się w najlepsze i trwać będą jeszcze przez kilka tygodni.
Mowa oczywiście o hodowcach warzyw, których plony wciąż goszczą na polach.
Warzywne zbiory wciąż trwają lub dopiero się rozpoczną w gospodarstwie rodziny Stolarzów z Kłodzina.
Sezon w pełni
Dynie postrzegane są jako symbol jesieni. Wzięło się to z tego, że akurat na tą porę roku przypadają zbiory tego warzywa. Nie inaczej jest w gospodarstwie państwa Stolalrzy, którzy oprócz dyń uprawiają ogórki, cebulę czy buraczki.
Rodzinna działalność podzielona jest między rodziców - Franciszka i Lucynę Stolarz, a ich córkę Małgorzatę Kamińską -Stolarz i jej męża Mirosława, która rodzinne tradycje wzbogaca o nowe pomysły i gałęzie działalności.
- Zawsze twierdziłam, że niezależnie od szkoły czy pracy będę mieszkała na wsi. Chyba po rodzicach i dziadkach poczułam miłość do ziemi, gospodarstwa i zdecydowałam się, że pójdę na studia rolnicze, więc ukończyłam Uniwersytet Przyrodniczy na kierunku rolnictwo. - wyznała Małgorzata Kamińska- Stolarz.
Dzięki nabytej wiedzy i działaniom młodej gospodyni udało się rozwinąć gospodarstwo. Dziś rodzina z Kłodzina nie tylko uprawia ziemię, ale i prowadzi własną produkcję przetworów czy sezonowi sklepik przy drodze.
Odwiedzając gospodarstwo mogliśmy zauważyć wciąż rosnące na polu dynie i buraczki, które wkrótce zostaną zebrane.
Franciszek Stolarz - nazwany przez córkę głównym agronomem - przyznaje, że mimo wciąż trwających zbiorów można było już zauważyć straty względem lat poprzednich.
- Zbiory zboża były w miarę przyzwoite, mimo tej suszy. Ale jeśli chodzi o warzywa np. ogórki, to zbiory są o około 40% mniejsze w porównaniu do zeszłego roku. Mniejsze zbiory związane są z majowymi chłodami i zimnym latem. Ogórek jest rośliną bardzo ciepłolubną a zimna pogoda nie sprzyja wzrostowi i rozwojowi ogórka. W tej chwili jesteśmy wciąż w trakcie zbiorów, ale ale już można oszacować że plon będzie 40-50% niż rok temu.
Rolnik przyznaje, że uprawa warzyw na dużym areale wymaga o wiele więcej pracy niż zwykła hodowla zbóż. Zbiory warzyw wymagają pracy ręcznej i częstych wizyt na polu w porównaniu do tego jak wyglądają klasyczne żniwa. Na czas zbiorów w rodzinie Stolarzy zatrudnionych zostanie sezonowo kilka osób, bowiem pracy jest aż nadto dla domowników.
Jednak najbardziej wyczekiwane przez Małgorzatę Kamińską-Stolarz są zbiory arbuzów, które są nowością wśród uprawianych warzyw.
"A bo to tak na zachodzie jest"
W momencie przejęcia części gospodarstwa od rodziców Małgorzata Kamińska-Stolarz podjęła decyzję o otwarciu się na nowe możliwości.
Pierwszym projektem było otwarcie przydrożnego sklepiku. Na przeciw gospodarstwa przy drodze biegnącej przez Kłodzin znajduje się pojedynczy stragan w którym można nabyć warzywa prosto od rolnika.
W środku budki można znaleźć cennik i skrzynkę, do której można wrzucić pieniądze. Skorzystać może każdy, bezpośrednio z regału.
Jednak największym projektem i dumą Małgorzaty Kamińskiej-Stolarz jest projekt "Paleta Pełna Warzyw"
- W tej działalności nie jesteśmy tylko my - jest jakby grupa rolników, która tworzy grupę i sprzedaje swoje płody rolne, nie przez firmę czy dystrybutora tylko bezpośrednio od rolnika. Każdy z nas jest indywidualnym rolnikiem, ale towary sprzedajemy pod wspólnym logiem. W Palecie Pełnej Warzyw jesteśmy my i nasi znajomi z Dębnicy, którzy też mają właśnie ogórki i i troszeczkę warzyw.
Dzięki takiej formie współpracy rolnicy zyskali nowe możliwości rozwoju swojego handlu detalicznego i pozyskania środków na rozwój oraz promocję.
Czas przetworów i dyni
Podczas oprowadzania po gospodarstwie Małgorzata Kamińskiej-Stolarz zaprasza nas do dawnej chlewni, która po zakończeniu hodowli zwierząt zmieniła swoje przeznaczenie.
Teraz w jej wnętrzach znajduje się profesjonalna kuchnia oraz magazyn, w których znaleźć można masę słoików z przeróżnymi przetworami.
- Już wcześniej razem z mamą robiłyśmy bardzo dużo różnych przetworów z ogórków. Kiedyś znajoma mamy poprosiła: "A byś zrobiła dla nas parę słoiczków" Koleżanka mamy wzięła dla siebie te kilka słoików a potem doszli kolejni znajomi, którym zasmakowały te nasze ogórki. Stwierdziłyśmy, że jeżeli ma to jakiś potencjał i da się to rozszerzyć to dlaczego by nie warto było spróbować.
Dziś w ofercie sklepiku z przetworami matki i córki można znaleźć przetwory nie tylko z ogórków, ale również z dyni, buraczków czy syropy z kwiatów czarnego bzu.
Wkrótce też z pola znajdującego się w sąsiedztwie gospodarstwa zebrane zostaną dynie, które odegrają ważną rolę w życiu całej społeczności Kłodzina.
A wszystko za sprawą trzeciej edycji wydarzenia pt. Dyniowy Ogród.
- Lubimy działać społecznie z lokalnymi mieszkańcami. Razem z mamą należę do Koła Gospodyń Wiejskich w Kłodzinie, którego jestem przewodniczącą, a mój mąż i tata są w OSP Kłodzin. Koło Gospodyń Wiejskich jest zapraszane przeze mnie, żeby się wspierać i razem działać. Dziewczyny KGW pieką ciasta, jest też coś na ciepło, kawka w skrócie mają swoje stoisko.
Dyniowy Ogród jest to wydarzenie jednodniowe odbywające się na terenie naszego gospodarstwa, podobnie jak na jarmarkach, po prostu wystawiam się ze swoimi przetworami, z warzywami. Oczywiście główną rolę tutaj gra dynia - przygotowujemy wystawki do robienia zdjęć, po prostu wykorzystujemy to co mamy. - opowiada rolniczka.
O działaniach członków Palety Pełnej Warzyw można dowidzieć się więcej z ich strony ma Facebooku. Tam zamieszczane są informacje o wydarzeniach czy udziale w różnego rodzaju imprezach m.in. dożynkach, Uczcie Chrobrego czy uczestnictwie w imprezie na Międzynarodowych Targach Poznańskich.
Wkrótce zespół Palety Pełnej Warzyw wyruszy do samej stolicy, aby wziąć udział w Festiwalu Polskiej Żywności #KUPUJ ŚWIADOMIE na Stadionie Narodowym w Warszawie