Gąska sosnowa. Ten najdroższy grzyb świata rośnie w Polsce
W tym artykule:
Sezon na grzyby
Grzyby można zbierać w zasadzie przez niemal cały rok - już w maju można zbierać podgrzybki i pierwsze prawdziwki a od końca czerwca lub początku lipca - kurki i maślaki.
Sezon na grzyby w Polsce zaczyna się pod koniec lipca i na początku sierpnia - wtedy można już wypatrywać borowików. Najlepszy czas na grzybobranie to zwykle wrzesień i październik - wtedy lasy są najbardziej obfite w grzyby.
Grzybiarze pilnie strzegą najlepszych miejsc na grzybobranie, jednak niektórzy dzielą się w sieci informacjami na temat tego, gdzie warto się wybrać na grzyby. Mapa opublikowana na portalu grzyby.pl wskazuje, że na wysyp grzybów można liczyć w województwie kujawsko-pomorskim.
Najdroższy grzyb na świecie rośnie w Polsce!
Wiele osób kojarzy trufle - jedne z najdroższych grzybów na świecie. Ich ceny wahają się od kilkuset nawet do kilkudziesięciu tysięcy euro za kilogram. Trufle można znaleźć w lasach w Polsce, ale to nie one są najbardziej drogocennymi okazami.
Okazuje się, że inny grzyb (również występujący w Polsce!) potrafi przewyższyć trufle swoją ceną.
To gąska sosnowa, znana pod nazwą "matsutake", której kilogram może kosztować nawet 8,5 tysięcy złotych!
Gąska sosnowa, czyli matsutake występuje jedynie w warunkach naturalnych - nie można go wyhodować. Grzyb ten jest dość trudny do znalezienia, często skrywa się w ściółce leśnej.
Tak wygląda gąska sosnowa
Gąska sosnowa to niewielki grzyb, którego kapelusz jest tylko nieco szerszy niż nóżka. Młode okazy mają jasny, kremowy kolor, który z czasem zmienia się na ciemnobrązowo. Na samym kapeluszu pojawiają się łuski, przez co grzyb staje się bardzo trudny do zauważenia - idealnie kamufluje się na tle drzew.
Gąska sosnowa bywa mylona z gąską ognistą oraz włośnianką korzeniowatą - oba gatunki są niejadalne.
Tyle kosztuje gąska sosnowa
Ten grzyb jest uważany za najdroższy na świecie - w Japonii kilogram matsutake kosztuje nawet 8,5 tys. zł!
Gąska sosnowa występuje w Polsce i można ją zbierać, jednak sprzedaż jest zabroniona - matsutake nie jest ujęta na liście gatunków dopuszczonych do handlu w naszym kraju.
W Polsce gąskę sosnową zaobserwowano tylko w dwóch miejscach - w Gdańsku oraz gminie Zawoja (województwo małopolskie). Matsutake lubi lasy sosnowe i jodłowe, najlepiej z glebami piaszczystymi, o kwaśnym pH.
Tak smakuje gąska sosnowa - najdroższy grzyb świata
Gąska sosnowa to prawdziwy rarytas. Jest szczególnie ceniona w krajach azjatyckich, głównie w Japonii, gdzie uważana jest za wyrafinowany przysmak.
Gąska sosnowa ma wyjątkowo delikatny smak i cynamonowy aromat. Zbierając ten gatunek grzybów trzeba uważać, gdyż bardzo łatwo można je uszkodzić. Dodatkowo gąski sosnowe należy zbierać w odpowiednim czasie - zbyt wczesny lub późny zbiór sprawi, że gąski będą niesmaczne.
Jak podkreślają Specjaliści zwracają też uwagę na wyjątkowe walory odżywcze gąski sosnowej. Grzyb też jest bogaty w białka, witaminy oraz związki wspierające odporność. Badania pokazują, że substancje zawarte w gąskach wykazują działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne a nawet przeciwnowotworowe.