Gmina Cewice: Pierwsze ognisko ASF. W okolicach Krępkowic odstrzelono chorego dzika
Dzik z objawami ASF został odstrzelony w okolicach Krępkowic (gmina Cewice) 26 sierpnia b.r. To kolejny przypadek afrykańskiego pomoru świń w powiecie lęborskim. Niedawno martwą samicę dzika, chorą na ASF znaleziono w gminie Nowa Wieś Lęborska.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | DEANA_ROBOVA
Robert Gębuś
Powiat lęborski znajduje się w II, różowej strefie ograniczeń, jednak w gminie Cewice to pierwszy przypadek ASF. Lekarz Weterynarii w Lęborku zawiadamia o stwierdzeniu wystąpienia. Dzik z objawami został odstrzelony w dniu 26 sierpnia 2025 r. w okolicach Krępkowic.
-Mając na uwadze dynamiczny rozwój sytuacji, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Lęborku apeluje o zapoznanie się z procedurą, jak postępować w przypadku znalezienia padłego dzika oraz obowiązujące zasady bioasekuracji - informuje Powiatowy Lekarz Weterynarii w Lęborku. -Jednocześnie informuje, że znalezione padłe dziki należy zgłaszać bezpośrednio do Powiatowego Lekarza Weterynarii w Lęborku (tel. +48 694 096 176).
Niedawno padłą samicę dzika chora na ASF znaleziono w gminie Nowa Wieś lęborska. Wcześniej chore na ASF dziki znajdowano w gminie Wicko.
Czym jest Afrykański Pomór Świń?
Afrykański pomór świń (African Swine Fever - ASF) to szybko szerząca się, zakaźna choroba wirusowa, na którą podatne są świnie domowe , świniodziki oraz dziki. Na szczęście choroba nie jest groźna dla ludzi i to choroba która nie przenosi się na ludzi, nawet po spożyciu zakażonego mięsa.
-Ludzie nie są wrażliwi na zakażenie wirusem ASF, w związku z czym choroba ta nie stwarza zagrożenia dla ich zdrowia lub życia -informuje Główny Inspektorat Weterynarii.-W przypadku wystąpienia ASF w stadzie dochodzi do dużych spadków w produkcji: zakażenie przebiega powoli i obejmuje znaczny odsetek zwierząt w stadzie, przy czym śmiertelność zwierząt sięga nawet 100 proc. -Wirus jest wyjątkowo odporny na działanie niskich temperatur i zachowuje właściwości zakaźne we krwi, kale, tkankach (zwłaszcza surowych, niedogotowanych produktów z mięsa wieprzowego lub dzików) przez okres nawet 3-6 miesięcy.