Jakubowice Konińskie: Ziemniaczane cuda w Dworze Anna
Najlepsze potrawy z ziemniaków
W Dworze Anna w Jakubowicach Konińskich-Kolonii, odbyła się czternasta już edycja "Święta Ziemniaka". Głównym bohaterem dnia był ziemniak - jedno z najbardziej charakterystycznych warzyw polskiej kuchni. Na stołach królowały pieczone ziemniaki, gotowane z koperkiem, babka ziemniaczana, pyzy, kartacze, a nawet pulpety ziemniaczane.
Promocja regionu oraz lokalnych wartości
"Święto ziemniaka" obchodził w tym roku blisko 250 miłośników potraw tworzonych z tego warzywa. Jak podkreślali goście wydarzenia - "Święto Ziemniaka" to przykład inicjatywy, która skutecznie łączy elementy tradycji i wspólnotowości, stanowiąc jednocześnie znakomitą promocję regionu oraz lokalnych wartości.
- Takie spotkania to doskonała okazja do integracji mieszkańców gminy, która jest jedną z większych gmin na Lubelszczyźnie. Biorąc pod uwagę, że liczba mieszkańców stale rośnie - aktualnie mamy ich ponad 20 tysięcy - warto dbać o dobre relacje międzysąsiedzkie i wspólne tradycje - tłumaczył Marian Golianek, Wójt gminy Niemce.