Jesz dużo śliwek? Takie owoce są dobre, ale nie dla każdego. Dlaczego? Zobacz!
Śliwki królują
Śliwki to owoce kojarzące się z Polską. Choć ojczyznę śliwy domowej sytuuje się zwykle w rejonie Kaukazu, czasem też Azji Mniejszej i Zakaukazia to doskonale odnajduje się w naszym klimacie. Dalsze różnicowanie śliw domowych wiązało się z częstym krzyżowaniem wstecznym i selekcją odmian hodowlanych.
Śliwki to owoce, które, w zależności od odmiany śliwy, mogą mieć zarówno różną wielkość, jak i kolor. Wyróżniamy m.in. niezwykle popularne śliwki węgierki (mające odcień fioletu bądź purpury), lubaszki (mające odcień granatowy) czy śliwki brzoskwiniowe (mające odcień różowoczerwony).
Śliwki idealnie nadają się na przetwory. Pyszne kompoty, soki i przede wszystkim powidła podbijają podniebienia. Co ważne śliwki są mało kaloryczne i jednocześnie bogate w witaminy i różne minerały n p. witamina A,B,C, potas, wapń czy magnez. Śliwki zawierają również polifenole i pektyny. To wszystko powoduje, że śliwki są korzystne dla ludzkiego organizmu.
Śliwki dobre na przetwory
Śliwki to owoce chętnie wykorzystywane w polskiej kuchni. Przygotowuje się z nich różnego rodzaju przetwory.
- Powidła śliwkowe
- Dżem ze śliwek
- Kompot ze śliwek
- Chutney ze śliwek
- Nalewka ze śliwek
- Placek ze śliwkami
- Ciasto drożdżowe ze śliwkami
- Crumble ze śliwkami
Śliwki nie dla wszystkich
Okazuje się, że śliwki nie wszystkim służą. Owoców powinny unikać osoby, które są uczulone na salicylany. Takie osoby po zjedzeniu tych owoców mogą mieć wysypkę i problemy z układem pokarmowym. Podobnie jest z osobami, które cierpią na zespół jelita drażliwego.
Zjedzenie śliwek może się u nich skończyć nasileniem objawów, takich jak wzdęcia, bóle brzucha czy zaparcia. W przypadku tego rodzaju schorzenia najlepiej skonsultować swoją dietę ze specjalistą.
Z jedzeniem śliwek spokój powinny również dać sobie osoby z nietolerancją fruktozy.