WAŻNE
TERAZ

Polacy z flotylli do Gazy zostaną deportowani z Izraela

Kielce: Dynię można jeść nawet ze skórką. Wiktora Bielecka z Dyniowej Planety o najzdrowszym warzywie jesieni

Uważacie, że dynię można jeść tylko w zupie? Nic bardziej mylnego. Wiktoria Bielecka, która z mężem Mariuszem prowadzi w Kielcach Dyniową Planetę, ekologiczną farmę z 200 odmianami dyń, zdradza, dlaczego to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie i jak je przyrządzać. Od zapiekanek po surówki. - Można ją jeść nawet ze skórką - zapewnia. Zobaczcie film i zdjęcia.
Dynie zawróciły jej w głowie. Na zdjęciu Wiktoria Bielecka, współwłaścicielka Dyniowej Planety, która znajduje się przy ulicy Piekoszowskiej 137 w Kielcach.Dynie zawróciły jej w głowie. Na zdjęciu Wiktoria Bielecka, współwłaścicielka Dyniowej Planety, która znajduje się przy ulicy Piekoszowskiej 137 w Kielcach.
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | Dawid Łukasik
Anna Gwóźdź
  • Dynie zawróciły jej w głowie. Na zdjęciu Wiktoria Bielecka, współwłaścicielka Dyniowej Planety, która znajduje się przy ulicy Piekoszowskiej 137 w Kielcach.
  • Wiktoria Bielecka z mężem Mariuszem prowadzą w Kielcach Dyniową Planetę - ekologiczne gospodarstwo, gdzie uprawiają około 200 odmian dyń.
  • - Dynia jest jedną z najzdrowszych roślin na świecie. Nasze dynie jemy przede wszystkim my i nasza córka, która jest alergiczna, więc skupiamy się na tym, żeby to było jak najzdrowsze - mówi Wiktoria Bielecka.
  • Dynia to zaledwie 26-30 kcal na 100 gramów, za to prawdziwa bomba składników odżywczych: mnóstwo beta-karotenu dla wzroku i skóry, potas wspierający serce, błonnik dobry dla jelit, a pestki bogate w cynk, magnez i zdrowe tłuszcze.
  • Dzięki niskiej kaloryczności i dużej zawartości błonnika świetnie sprawdza się w dietach odchudzających, jednocześnie wspierając odporność i działając antyoksydacyjnie.
[1/5] Dynie zawróciły jej w głowie. Na zdjęciu Wiktoria Bielecka, współwłaścicielka Dyniowej Planety, która znajduje się przy ulicy Piekoszowskiej 137 w Kielcach. Źródło zdjęć: Polska Press Grupa | Dawid Łukasik

Dynia nie tylko dla Kopciuszka

Przez stulecia dynia w Polsce była głównie paszą dla zwierząt i ozdobą. W kuchni używano raczej pestek. Dopiero ostatnie dwie dekady przyniosły prawdziwy kulinarny boom. - Ludzie zaczynają dbać o siebie i chcą czegoś innego, a dynia, zwłaszcza jesienią, cieszy się coraz większą popularnością i to nie tylko w formie dekoracji, ale też w kuchni - podkreśla Wiktoria Bielecka.

I słusznie. Dynia to zaledwie 26-30 kalorii na 100 gramów, za to prawdziwa bomba składników odżywczych. Mnóstwo beta-karotenu wspiera wzrok i skórę, potas dba o serce i ciśnienie, a błonnik pomaga jelitom i daje uczucie sytości. Do tego witaminy A, C i E działają antyoksydacyjnie. - Wszystko uprawiamy ręcznie i ekologicznie, więc można jeść te dynie nawet ze skórką - podkreśla właścicielka Dyniowej Planety.

Nie tylko miąższ jest cenny. Pestki dyni to naturalne źródło cynku, magnezu, żelaza i zdrowych tłuszczów, korzystnych dla prostaty i profilu lipidowego.

Nie tylko zupa-krem z dyni

Większość Polaków kojarzy dynię wyłącznie z jesienną zupą. Tymczasem możliwości jest znacznie więcej. - Uwielbiamy dynię zapiekaną. Dynia Delicata to nasz flagowy produkt: kroi się ją ze skórką na krążki, wydrąża pestki i piecze na papierze do pieczenia tylko z masłem, solą i ewentualnie czosnkiem. Podaje się ją z sosem czosnkowym - opowiada dziewczyna.

Innym hitem jest dynia makaronowa, z której tworzy się "makaron" bez większego krojenia. - Wystarczy przekroić ją na pół, zapiec, a potem widelcem rozdzielić miąższ. Makaron jest syty, niskokaloryczny, ma mnóstwo błonnika, jest bezglutenowy i wegański. Idealny na różne diety - dodaje.

Wiktoria Bielecka podkreśla, że dynię można przyrządzać na mnóstwo różnych sposobów: nie tylko w zupie, ale również w ciastach, zapiekankach, lodach, dżemach. Na słodko i na słono.

Surowa dynia? Czemu nie!

Mało kto wie, że dynię można jeść również na surowo. - Japońska dynia Kogigu na surowo ma smak młodego orzecha włoskiego, bez gorzkiej skórki. Równie ciekawa jest dynia bananowa, która na surowo smakuje jak marchewka i jest wyśmienita do ciasta - wylicza szefowa Dyniowej Planety.

Żeby maksymalnie skorzystać z właściwości dyni, warto łączyć ją z tłuszczem. Oliwą, orzechami czy pestkami. To zwiększa wchłanianie karotenoidów. Zupy-kremy dobrze równoważyć sokiem z cytryny i białkiem, na przykład jogurtem. - W zasadzie jak sobie tylko można wymarzyć. Chcemy pokazać, że dynia to nie tylko dekoracja sama w sobie, ale też surowiec do przyrządzania - podsumowuje Wiktoria Bielecka.

Dyniowa Planeta Kielce

Dyniowa Planeta to przestrzeń pełna inscenizacji: piramidy z dyń, ławeczki, kolorowe dekoracje. Małżeństwo Bieleckich miało tu swoją sesję ślubną, a przez ostatnie 6 lat setki rodzin przyjechało tu po pamiątkowe zdjęcia i ekologiczne dynie.

- Dla mnie niesamowite jest to, że co roku, gdy wchodzę na pole, mówię "wow"! Jak Matka Natura potrafi stworzyć z maleńkiego nasionka tyle barw, kolorów, kształtów i smaków. Chcemy odczarować dynię i zaczarować ją na nowo, w pozytywny sposób, w dobrym wydaniu. By nie kojarzyła się jedynie ze straszydłami - kończy nasza rozmówczyni.

Wybrane dla Ciebie

Stargard: Sześć dekad muzyki - Jubileusz Państwowej Szkoły Muzycznej
Stargard: Sześć dekad muzyki - Jubileusz Państwowej Szkoły Muzycznej
Szczecinek: Edukacja zdrowotna w powiecie. Wiemy, ilu uczniów uczęszcza na zajęcia
Szczecinek: Edukacja zdrowotna w powiecie. Wiemy, ilu uczniów uczęszcza na zajęcia
Płasko: Zdania mieszkańców podzielone. Co ze strefą ciszy na jeziorze Serwy?
Płasko: Zdania mieszkańców podzielone. Co ze strefą ciszy na jeziorze Serwy?
Powiat zduńskowolski: Wysyp pijanych kierujących na drogach
Powiat zduńskowolski: Wysyp pijanych kierujących na drogach
Końskie: Policja ma nowego komendanta powiatowego. To młodszy inspektor Krzysztof Panaszewski
Końskie: Policja ma nowego komendanta powiatowego. To młodszy inspektor Krzysztof Panaszewski
Warszawa: Na lotnisko w Modlinie dojedziemy koleją. Pierwszy kamień milowy już jest
Warszawa: Na lotnisko w Modlinie dojedziemy koleją. Pierwszy kamień milowy już jest
Wykształcenie wyższe to luksus właścicieli dużych firm
Wykształcenie wyższe to luksus właścicieli dużych firm
Chwałki: Udany piknik. To było popołudnie z szydełkiem, mnóstwem gości i "shrekowymi" goframi od Chwałowianek
Chwałki: Udany piknik. To było popołudnie z szydełkiem, mnóstwem gości i "shrekowymi" goframi od Chwałowianek
Ten starszy pan ratuje zabytki na Śląsku. Ma elektrociepłownie w Bytomiu i Zabrzu, pałac w Siemianowicach. "Każde miejsce ma inny potencjał"
Ten starszy pan ratuje zabytki na Śląsku. Ma elektrociepłownie w Bytomiu i Zabrzu, pałac w Siemianowicach. "Każde miejsce ma inny potencjał"
Przewoźnik zwalnia, ale robi zakupy, by przetrwać. Na tory wyjadą nowe wagony
Przewoźnik zwalnia, ale robi zakupy, by przetrwać. Na tory wyjadą nowe wagony
Trzcianka: Nowy mural z humorem i filozoficznym przesłaniem
Trzcianka: Nowy mural z humorem i filozoficznym przesłaniem
Minikowo: Utrudnienia na DK10. Ciężarówka wypadła z drogi
Minikowo: Utrudnienia na DK10. Ciężarówka wypadła z drogi