Kiszona dynia - takie ma właściwości. Pyszny i zdrowy dodatek na jesienny stół
Kiszonki to polska tradycja
Polacy uwielbiają kiszonki. Kiszenie to naturalna metoda konserwacji, która wzbogaca żywność w probiotyki i witaminy. Kisimy przede wszystkim ogórki i kapustę, ale także cebulkę, rzodkiewki, buraki, marchew, kalafior, paprykę, czosnek, pomidory, kisimy także owoce, takie jak jabłka, śliwki czy gruszki, a nawet śledzie. Również dynia jest warzywem, które z powodzeniem można poddać procesowi fermentacji - czyli ukisić.
Dynia - takie ma właściwości
Dynia to bogactwo składników odżywczych. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Działa odciążająco na układ trawienny - jej lekkostrawność sprawia, że polecana jest dzieciom, osobom starszym czy osobom z wrażliwym żołądkiem. Jest też pełna witamin - szczególnie A, C i E, które wspierają odporność, zdrowie skóry i wzrok. Witamina A wspiera narząd wzroku, a wraz z witaminą E pomaga utrzymać prawidłowe funkcjonowanie skóry i błon śluzowych, witamina C wzmacnia układ odpornościowy, co ma szczególne znaczenie w okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy bardziej podatni na infekcje.
Dynia zawiera również sporo błonnika, który wspiera pracę układu pokarmowego i pomaga regulować poziom cukru we krwi. Zawiera także minerały (potas, magnez czy cynk) wspomagające serce, układ nerwowy i odpornościowy. Dzięki obecności antyoksydantów dynia pomaga neutralizować wolne rodniki, co opóźnia procesy starzenia i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych.
Nasiona dyni są źródłem zdrowych tłuszczów, białka oraz cynku, znanego ze swojego korzystnego wpływu na włosy, skórę i paznokcie.
Kiszona dynia - takie ma właściwości
Dynia to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, które można wykorzystać na wiele sposobów w kuchni. Doskonale smakuje zarówno w wersji świeżej, jak i kiszonej. Jednak dynia kiszona jest bardziej wartościowa - zobacz w galerii, dlaczego warto włączyć ją do diety. Znajdziesz tam również prosty przepis na pyszną kiszoną dynię.
Kiszenie - na czym polega?
Proces kiszenia zachodzi za sprawą fermentacji mlekowej. W procesie kiszenia bakterie kwasu mlekowego rozkładają cukry proste na kwas mlekowy. To właśnie kwas mlekowy sprawia, że kiszonki mają taki charakterystyczny, wyrazisty smak. Kwas mlekowy zapobiega też psuciu się kiszonek i sprawia, że możemy je bezpiecznie zjeść bez obawy o zatrucie, na przykład pleśnią.
Kiszonki - właściwości zdrowotne
Kiszonki są niezwykle zdrowe. To prawdziwe bogactwo witamin, minerałów. Kiszonki mają dobroczynny wpływ na układ pokarmowy i procesy trawienne, świetnie wzmacniają odporność.
Kiszonki to bogate źródło cennych dla zdrowia witamin, minerałów. Jedzenie kiszonek bardzo korzystnie działa na mikroflorę jelitową i wzmacnianie odporności. Kiszonki wspomagają też prawidłową pracę układu krążenia, obniżają poziom cholesterolu we krwi, przez co zapobiegają rozwojowi miażdżycy i chorób serca. Pozytywnie wpływają na stan skóry, opóźniają procesy starzenia.