Kraków: Jadłodzielnie i lodówki. Przestańmy marnować jedzenie

W Krakowie nie trzeba wiele, by zrobić coś dobrego - wystarczy podzielić się jedzeniem. Z okazji Światowego Dnia Żywności, przypadającego 16 października, przypominamy o miejskich jadłodzielniach i lodówkach społecznych, w których każdy może zostawić nadwyżki jedzenia, zamiast wyrzucać je do kosza.
Lodówki społeczne w Krakowie - miejsca, które ratują nadwyżki jedzeniaLodówki społeczne w Krakowie - miejsca, które ratują nadwyżki jedzenia
Źródło zdjęć: © Polska Press Grupa | ANNA KACZMARZ / POLSKA PRESS
Klaudia Warzecha

Światowy Dzień Żywności: Kraków dzieli się jedzeniem zamiast je marnować

Każdego roku 16 października na całym świecie obchodzimy Światowy Dzień Żywności. To dobra chwila, by spojrzeć w głąb własnej lodówki i zadać sobie pytanie: ile jedzenia naprawdę potrzebujemy? I co robimy z tym, czego nie zdołamy zjeść?

W Polsce marnuje się rocznie około 4,8 miliona ton żywności - tak wynika z badań Federacji Polskich Banków Żywności. Najczęściej trafia do kosza pieczywo, warzywa, owoce i nabiał. A przecież wiele z tych produktów mogłoby trafić do kogoś, komu właśnie tego dnia brakuje podstawowych rzeczy do jedzenia.

Rówieśnicy nie wybaczają inności. Czym jest presja dopasowania?

Kraków w ruchu "zero waste"

Na szczęście coraz więcej osób w Krakowie mówi "nie" marnowaniu. W mieście działa już sieć jadłodzielni i lodówek społecznych, w których można zostawić nadwyżki jedzenia - dla innych mieszkańców.

Pomysł przyjął się znakomicie: wystarczy podejść, włożyć to, czego mamy za dużo, i wziąć to, czego akurat potrzebujemy.

Pierwsza krakowska jadłodzielnia powstała w 2016 roku przy ul. Długiej z inicjatywy społeczników i miłośników idei foodsharingu. Dziś te miejsca wspiera także miasto. W 2021 roku Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej ruszył z programem "Lodówka Pełna Dobra" - ustawiając pierwsze miejskie lodówki przy swoich filiach i ośrodkach wsparcia. Projekt rozwija się z roku na rok, a mieszkańcy coraz chętniej korzystają z takiej formy pomocy i dzielenia się.

Co można zostawić, a czego nie?

Zasady są proste i zdroworozsądkowe. Do jadłodzielni można włożyć świeże produkty, pieczywo, owoce, warzywa, zapakowane dania (z opisem, co to jest i kiedy zostało przygotowane), a także produkty suche, jak kasze czy makaron.

Nie wolno natomiast zostawiać surowego mięsa, ryb, jaj, alkoholu, jedzenia przeterminowanego ani potraw, które nie nadają się już do spożycia. Organizatorzy często podkreślają: "Wkładaj tylko to, co sam byś zjadł".

Dlaczego to działa

Idea foodsharingu łączy w sobie troskę o planetę i zwykłą ludzką solidarność. Dzięki takim punktom mniej jedzenia trafia do koszy, a więcej na talerze potrzebujących.

Jak podkreślają wolontariusze i koordynatorzy projektu, największą siłą tych miejsc jest społeczność. Lodówki i szafki z jedzeniem są codziennie odwiedzane przez mieszkańców, którzy rozumieją, że dzielenie się to po prostu inny sposób na życie w mieście.

Wybrane dla Ciebie
Poznań: Znamy przyczynę śmierci zwierząt z zoo. Są wyniki sekcji zwłok słonicy Kingi i młodej żyrafy Vespy
Poznań: Znamy przyczynę śmierci zwierząt z zoo. Są wyniki sekcji zwłok słonicy Kingi i młodej żyrafy Vespy
Cena kukurydzy mokrej 2025: Wzrosty, ale też duże różnice w skupach
Cena kukurydzy mokrej 2025: Wzrosty, ale też duże różnice w skupach
Warszawa: ZDM pochwalił się sukcesem
Warszawa: ZDM pochwalił się sukcesem
Wszystkich Świętych coraz droższe. Tyle kosztuje sprzątanie grobu
Wszystkich Świętych coraz droższe. Tyle kosztuje sprzątanie grobu
Stargard: Nowy Środowiskowy Dom Samopomocy dla dorosłych
Stargard: Nowy Środowiskowy Dom Samopomocy dla dorosłych
Radom: Polska Noc Kabaretowa 2025. Na scenie Kabaret Skeczów Męczących, Smile, Nowaki i inni. Ostatnie bilety w sprzedaży
Radom: Polska Noc Kabaretowa 2025. Na scenie Kabaret Skeczów Męczących, Smile, Nowaki i inni. Ostatnie bilety w sprzedaży
Nie tylko miedź. KGHM szykuje się na globalną grę z własnym planem
Nie tylko miedź. KGHM szykuje się na globalną grę z własnym planem
Łódź: Cukierkowy Szlak na Halloween. Prawie 50 lokali na Piotrkowskiej i w Manufakturze rozdaje słodycze, dekoruje lokale i szykuje atrakcje
Łódź: Cukierkowy Szlak na Halloween. Prawie 50 lokali na Piotrkowskiej i w Manufakturze rozdaje słodycze, dekoruje lokale i szykuje atrakcje
Wyśmienita gęś pieczona na 11 listopada. Tradycyjny przepis na rodzinny obiad. To danie zachwyci smakiem
Wyśmienita gęś pieczona na 11 listopada. Tradycyjny przepis na rodzinny obiad. To danie zachwyci smakiem
Katowice: Skrajnie zaniedbane psy. Na podłodze szkło i odchody
Katowice: Skrajnie zaniedbane psy. Na podłodze szkło i odchody
Wielkopolska: UOKiK ukarał kilkanaście firm za zatory płatnicze
Wielkopolska: UOKiK ukarał kilkanaście firm za zatory płatnicze
Solec Kujawski: Wypadek na drodze Toruń–Bydgoszcz. Kierowcy w korku
Solec Kujawski: Wypadek na drodze Toruń–Bydgoszcz. Kierowcy w korku