Krzeszyce: Problemy z jakością wody w kilku miejscowościach
Woda tylko po przegotowaniu
Mieszkańcy kilkunastu miejscowości na terenie gminy Krzeszyce mogą korzystać z wody do celów konsumpcyjnych, ale tylko i wyłącznie po jej uprzednim przegotowaniu. Chodzi przede wszystkim o wodę wykorzystywaną do picia, przygotowywania posiłków, mycia naczyń oraz płukania warzyw i owoców. Zalecenia dotyczą mieszkańców miejscowości:
- Krzeszyce
- Malta
- Czartów
- Krępiny
- Studzionka
- Brzozowa
- Kołczyn
- Karkoszów
- Dzierżązna
- Zaszczytowo
- Marianki
- Przemysław
- Krzemów
- Łukomin
- Krasnołęg
- Piskorzno
- Świętojańsko
Komunikat w tej sprawie wydała Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Sulęcinie.
- Woda została warunkowa dopuszczona do spożycia przez ludzi po wcześniejszym przegotowaniu. Przegotowania wymaga też woda do przygotowania posiłków, mycia spożywanych na surowo owoców i warzyw, mycia zębów, mycia naczyń czy kąpieli niemowląt. Wodę należy gotować minimum dwie minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia. Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży, prac porządkowych i spłukiwania toalet - czytamy w komunikacie.
W wodzie wykryto bakterie
Sulęciński sanepid informuje, że w wodzie została przekroczona dopuszczalna wartość parametrów bakterii grupy coli.
Na podstawie sprawozdania z badań próbki wody pobranej z wodociągu publicznego Malta, stwierdzono obecność bakterii grupy coli. Administrator wodociągu prowadzi prace mające na celu przywrócenie jakości wody do obowiązujących wymagań - tłumaczy Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Sulęcinie.
Obecność bakterii grupy coli stwierdzono również w wodociągu publicznym Rudnica zaopatrującym miejscowość Rudnica w gminie Krzeszyce. Tam również obowiązują zalecenia dotyczące korzystania z wody wyłącznie po jej uprzednim przegotowaniu.
Może spowodować zatrucie
Bakterie coli to cała grupa mikroorganizmów pałeczkowatych z rodziny Enterobacteriaceae, które są powszechnie obecne w naszym otoczeniu. Naturalnie występują w organizmach ludzi i zwierząt oraz bytują w glebach, wodach i na roślinach, gdzie trafiają wraz z odchodami. Najbardziej znana jest bakteria Escherichia coli, czyli pałeczka okrężnicy, o której często słyszymy w właśnie w kontekście skażenia wody. Spożycie wody, w której przekroczone zostały normy pod względem bakteriologicznym może mieć poważne konsekwencje. Objawy i przebieg infekcji zależą głównie od rodzaju bakterii, ich ilości oraz kondycji organizmu chorego. Najbardziej narażone są dzieci, kobiety ciężarne, seniorzy i osoby o osłabionym systemem immunologicznym. Zazwyczaj bakteria powoduje zatrucie pokarmowe, którego charakterystycznymi symptomami są: gwałtowna biegunka i ból brzucha.
Zobacz również:
Wodociągi w Gorzowie mają dla Ciebie udogodnienia. I zachęcają: Pij wodę z kranu