Kujawskie Nowalijki. Kruszwica zmieni się w kulinarną stolicę regionu
Jak zapewniają organizatorzy, tegoroczna impreza zapowiada się wyjątkowo smakowicie i rodzinnie.
- Głównym celem Kujawskich Nowalijek jest promocja kół gospodyń wiejskich, lokalnych producentów i przetwórców żywności oraz szerzenie wiedzy o prawidłowym żywieniu i zdrowym stylu życia - słyszymy w kruszwickim Urzędzie Miasta.
Jednym z głównych punktów programu będzie konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich. Uczestniczki rywalizować będą w trzech kategoriach. A będą to:
- mleczne specjały (dania wytrawne z wykorzystaniem mleka i jego przetworów),
- zupy z chałupy (tradycyjne zupy inspirowane lokalnymi recepturami, wzbogacone o współczesne akcenty) oraz
- dziarskie jarskie (dania wegetariańskie, zarówno słodkie, jak i słone).
- Oceniane będą nie tylko walory smakowe, ale również prezentacja potraw. Dodatkowo jury przyzna wyróżnienia za najciekawsze stoiska wystawiennicze - dodają przedstawiciele organizatora imprezy.
Zaplanowano pokaz kulinarny w wykonaniu Radosława Danielaka (godz. 13), szefa kuchni sanatorium wojskowego w Ciechocinku. Przygotuje on jagnięcinę na musie z jabłek z majerankiem oraz ziemniaka faszerowanego borowikami. Będzie też pure z modrej kapusty z poziomkami.
Pokaz luzowania gęsi (godz. 12) zaprezentuje natomiast przedstawiciel Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi. Po pokazie będzie czas na prawdziwą ucztę - gęś faszerowaną.
Kujawskim Nowalijkom towarzyszyć będzie Jogurtowa Wioska Danone, w której dzieci i młodzież poznają zasady zdrowego odżywiania się.
Ponadto dorośli skorzystają z bezpłatnych porad dietetyczki, a ratownicy medyczni poprowadzą warsztaty z zakresu pierwszej pomocy..
W tym roku Kujawskim Nowalijkom towarzyszyć będzie akcja krwiodawcza oraz obchody Dnia Dawcy Szpiku dla Ignasia z gminy Kruszwica oraz rejestracja potencjalnych dawców szpiku.
Ponadto dla najmłodszych przygotowano koncert (godz. 15) „Bajki naszego dzieciństwa”. O godz. 16.30 dla wszystkich wystąpi kapela podwórkowa.
Zainteresowani będą mogli też zajrzeć do stoisk wokół Wzgórza Zamkowego i spróbować tam, a także zakupić przeróżne produkty:
- chleby na zakwasie,
- kozie sery,
- regionalne miody i konfitury,
- ryby w zalewie octowej,
- smakowe chrzany,
- przetwory owocowe.
Nie zabraknie wyrobów z drewna, siana i ziół. Swoje stoiska wystawią rękodzielnicy i producenci z całej Polski.