Łódź: Otwarto kolejną miejską lodówkę społeczną. Miejsc, w których można podzielić się jedzeniem i nie tylko, jest ponad dwadzieścia
W Łodzi działa już ponad dwadzieścia lodówek społecznych
Przy lodówce ustawiono społeczną szafę, w której zostawia się pełnowartościowe rzeczy, przydatne dla innych, np. odzież, zabawki, książki.
To dziewiąta, miejska lodówka społeczna w Łodzi. Wszystkie te urządzenia udało się uruchomić we współpracy z prywatnym inwestorem - firmą Beko Europe. W sumie funkcjonuje obecnie 25 takich urządzeń, część należy do Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Łodzi, część do Stowarzyszenia "Chleba Naszego". Działają także trzy jadłodzielnie.
Rafał Maserak KOMENTUJE przemowę Kaczorowskiej. "Tutaj liczy się też SYMPATIA WIDZÓW" (WIDEO)
Miasto, łódzki MOPS oraz firma Beko Europe apelują i zachęcają do tego, by przez cały rok zakupionym lub przygotowanym nadmiarem żywności dzielić się z innymi, a nadwyżek nie wyrzucać ją do śmietnika.
- Jak wynika z najnowszego raportu przygotowanego przez Federację Polskich Banków Żywności, każdego roku w Polsce marnuje się aż 4,8 mln ton jedzenia - mówi Kamila Smyczek, zastępczyni dyrektora MOPS w Łodzi ds. pomocy środowiskowej. - Badania wskazują również, że czterech na pięciu Polaków, także łodzian, przyznaje się do marnotrawstwa w domach. W polskich gospodarstwach domowych najczęściej marnowanym produktem spożywczym jest pieczywo, dalej są wędliny, warzywa i owoce. Nie zawsze żywność, która jest wyrzucana do kosza, nie nadaje się do spożycia. Zamiast więc do śmietnika z powodzeniem jedzenie mogłoby trafić do lodówek społecznych i jadłodzielni. Gorąco zachęcam więc łodzian do przyłączenia się do akcji dzielenia się nim w ten sposób.
- Uruchomienie kolejnej lodówki społecznej w Międzynarodowym Dniu Świadomości o Marnowaniu Żywności ma wymiar symboliczny - mówi Zygmunt Łopalewski, dyrektor ds. komunikacji korporacyjnej i public affairs w Europie Środkowej w Beko Europe. - To przypomnienie, że odpowiedzialne gospodarowanie jedzeniem to nie tylko kwestia dobrych praktyk w domach, ale także wyraz solidarności społecznej i realnej troski o innych. Wierzymy, że każda kolejna lodówka nie tylko zmniejsza ilość jedzenia trafiającego do kosza, ale również staje się punktem spotkania i wzajemnej pomocy.
Opiekę nad nowo uruchomioną lodówką przy ul. Niciarnianej 7 będzie sprawować Parafialny Zespół Caritas Parafii pw. Świętego Kazimierza Królewicza.
- Do tej pory w naszym kościele stosowaliśmy rozwiązanie podobne do działania lodówki. Przy wejściu do kościoła jest ustawiony kosz, do którego można włożyć wszelkie artykuły pierwszej potrzeby dla potrzebujących. Później z tych darów są regularnie przygotowywane paczki dla naszych parafian znajdujących się w trudniejszej sytuacji - mówi ks. Łukasz Tarnawski, proboszcz widzewskiej parafii.
Nie tylko lodówki. Działają także jadłodzielnie
Pierwsza miejska lodówka społeczna, otwarta trzy lata temu, znajduje się przy głównej siedzibie Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej przy ul. Kilińskiego 102/102a. Każda z dziewięciu miejskich lodówek jest dostępna przez całą dobę siedem dni w tygodniu, tak jak i każda z pozostałych szesnastu tych urządzeń należących do Stowarzyszenie "Chleba Naszego".
Oprócz lodówek społecznych funkcjonują trzy jadłodzielnie, którymi opiekuje się grupa Foodsharing Łódź. W przypadku dwóch tych placówek można korzystać z nich w ściśle określonych dniach i godzinach, z wyjątkiem jadłodzielni przy ul. Objazdowej 17, przy wejściu do siedziby Wydziału Wspierania Osób w Kryzysie Bezdomności łódzkiego MOPS, która jest czynna przez całą dobę i siedem dni w tygodniu.
Produkty umieszczane w lodówkach społecznych oraz w jadłodzielniach nie powinny być nieświeże czy wręcz zepsute - zgniłe, spleśniałe czy brzydko pachnące. Potrawy i artykuły muszą być szczelnie zapakowane. Jeśli nie są zapakowane fabrycznie przez producenta, a zostały przygotowane w domu, to przyda się dokładny ich opis, by nikt nie poczuł się później zaskoczony czy rozczarowany, należy także podać datę przygotowania tej potrawy.
W lodówkach społecznych i jadłodzielniach nie należy zostawiać produktów czy potraw m.in. zawierających surowe mięso, np. tatar lub surowe jajka, np. domowy majonez, ciasto z kremem.