Łódź: Pizzeria Antonio Ciao Ciao przestaje istnieć. Była tam Gessler
Pizzeria Ciao Ciao Antonio w Łodzi zamyka się rok po Kuchennych Rewolucjach
To już koniec kultowej niegdyś w Łodzi sieci pizzerii Antonio. Ostatni lokal -Ciao Ciao Antonio przy ul. Kasprzaka 23 na Kozinach - zmienił właśnie właściciela. Wkrótce stanie się jedną z restauracji działających pod łódzką marką Kebab House.
Co się stało z Antonio? Jak się okazuje jego właścicielka ze względu na wiek postanowiła przejść na emeryturę, a miejsce przejęli właściciele Kebab House. To doświadczeni łódzcy restauratorzy, prowadzili kiedyś dużą restaurację przy ul. Piotrkowskiej 91, teraz mają swój punkt w Orientarium.
Pojawi się kebab, ale menu Magdy Gessler będzie zachowane
Kebab House przy ul. Kasprzaka 23 ma dalej serwować pizze, zachowane też będzie menu Magdy Gessler, m.in. pizza z szynką braesola czy pizza picante. Menu lokalu będzie jednak wzbogacone o dania mięsne w tym kebaby. Jednak wcześniej lokal na rogu ul. Kasprzaka i Długosza czeka remont i odświeżenie wnętrza. Na razie zdjęto logo Antonia, pojawiło się żółto-czarne logo Kebab House, na razie zasłonięte folią.
Sieć pizzerii Antonio. To były szalone lata w łódzkiej gastronomii
Likwidacja Ciao Ciao Antonio to ostateczny koniec kultowej kiedyś w Łodzi sieci pizzerii. Sieć Antonio została założona przez znaną w Łodzi cukierniczo-gastronomiczną rodzinę Dybalskich. Pierwsza pizzeria Antonio powstała w 1998 roku w nieistniejącej już dziś kamienicy na rogu ul. Gdańskiej i Zielonej. Była to czwarta pizzeria w centrum Łodzi, po Papa Lolo, In Centro i Da Grasso. Potem powstawały kolejne pizzerie: przy ul. Piotrkowskiej, Jaracza Tatrzańskiej i właśnie Kasprzaka. Były to złote czasy dla łódzkich pizzerii, w lokalach królowały placki na grubym cieście, polewane białymi i czerwonymi sosami.
Kuchenne Rewolucje w Łodzi. Pizzeria Antonio zmienia się w Ciao Ciao Antonio
Z czasem pizzerie Antonio zamykano, ostatnim lokalem był ten przy ul. Kasprzaka. Gdy właścicielka zaczęła tracić serce do prowadzenia lokalu, dzieci zgłosiły ją do Kuchennych Rewolucji zgłosiły ją dzieci. Magda Gessler była w Antoniu wiosną 2024 roku, odcinek wyemitowano jesienią. Celebrytka mocno ograniczyła długą listę pizz Antonia, wprowadziła własne placki oraz krem z pomidorów i deskę wędlin. Odświeżyła też wnętrze, wprowadzając fototapetę z widoczkiem z Włoch.
Po emisji odcinka Kuchennych Rewolucji ruch znacznie wzrósł. Jedni chwalili nowe menu, inni tęsknili do starych propozycji. To jednak nie zmieniło gruntownie planów szefowej, która postanowiła zakończyć pracę w gastronomii.
Efekty Kuchennych Rewolucji w Łodzi. Magda Gessler nie wszędzie pomogła
Kuchenne Rewolucje w Łodzi miały różny przebieg. Jednym z głośniejszych sukcesów była zamiana baru Imperium Smaku w funkcjonującą do dziś Gorącą Kiełbasiarnię. Sukces odniósł też serwujący kuchnię żydowską Imber Ale na przykład szefowa lokalu Doprawione Jabłkiem według Zwierzchowskiej po trzech latach zrezygnowała z dań Magdy Gessler. Uznała, że klienci wolą tradycyjne dania.